Синът на баба Цеца от „Етажна собственост” бори множествена склероза

0


Синът на актрисата Надя Савова, популярна с ролята си на колоритната баба Цеца в комедийния сериал „Етажна собственост”, води упорита битка с множестена склероза и след дълги години на отчаяние, най-после овладява тежкото заболяване.


Драматичната история в семейството на актрисата стартирала преди близо тридесет години. Тогава 27-годишният й син Андрей Аврамов започнал да накуцва с левия крак, без да го е травмирал. Първоначално не обръщал внимание на болката, защото мислел, че е от стрес и преумора, но с времето нещата се задълбочила – заболяла го и подбедрицата.


По настояване на своите близки направил ядрено магнитен резонанс и консултация при известен наш професор. Диагнозата била жестока – множествена склероза.


„Съжалявам момче, свършено е с теб”. Все едно ми прочете присъдата. Бях само на 27”, връща лентата на спомените си Андрей пред журналистката и дългогодишна главна редакторка на седмичника „Политика” , а с днешна дата на англоезичното издание „Europost”  – Нейка Кръстева. Цялата изповед на Аврамов и на неговата майка тя събира в книгата си „Присъдата”, която е първата й самостоятелна творба.


Не искам да се оплаквам, но много страдам. Мъката, че не можеш да помогнеш на детето си е неописуема… Знаете ли, Андрей беше най-красивото дете на света. Не че съм му майка, всички го казваха. С черна къдрава коса, с големи черни очи и дълги мигли. Винаги е искал да се занимава с наука. Той е много умен. Когато се дипломира, го поканиха на работа в БАН, бях толкова щастлива и горда. Точно по това време беше бумът на СПИН и аз бях убедена, че моят син ще открие лекарство за тази страшна болест. После самият той се разболя. Работеше на две места – до 17-18 часа в БАН, после до късно се трудеше в частна фирма, където трябваше да усвоява нови неща.
Питам го: „Какво ядеш през деня?!, а той ми отговаря: „Снаксове”. Притъмня ми! Но какво мога да направя! Накрая стресът и преумората си казаха думата”, разкрива притеснената майка, чиито син продължава да работи, но вече от вкъщи.
Трудно му е да ходи, защото има проблем с единия крак. Понякога си помага с бастун, друг път бавно се придвижва сама, а трети с помощта на приятелката си Деси. Не се предава.


Всъщност лекарства за множествена склероза съществуват, но те не лекуват и поради тази причина учените ги наричат модифициращи болестта. Някои от тях са безумно скъпи и далеч не по джоба на редовите българи. Нито едно от тях не решава основния медицински, социален и икономически проблем – инвалидизацията на хората с множествена склероза.
Следват години на непрекъснато четене за болестта в интернет. Андрей решава, че ще си помогне сам, за да може и Господ да му помогне.


Съдбата го отвежда в село Керала, Южна Индия, където се намира центърът за лечение на множествена склероза „Аюш Прана”. Според информацията, която намира в интернет, той е основан през 1997 г. от доктор Рагаван. От 2008 г. е под управлението на сина на доктора – доктор Прашант Рагаван, бакалавър по аюрведична медицина от университета в Мангалор. Мястото за лечение се намира на брега на река. Къщичките за болни са еднотипни,  с малки прозорци, обикновени стаи, баня и тоалетна. Цената на лечението е по договаряне. Ако пациентът води придружител, сумата отива към 15 000 лева. На по-бедните винаги се прави финансова отстъпка.

Курсът продължава поне 45 дни.


След като е опитал всичко друго и то не е дало резултат, човекът на науката Андрей решава да замине в Индия. „Когато отидох за първи път, се почувствах като в концлагер. Бях изтощен от дългия полет, беше по-топло и влажно, отколкото можех да понеса. Да не говорим за огромните хлебарки и други животинки, които щъкат навсякъде и с които един европеец не е свикнал. Освен това все още не се бях отказал от традиционната медицина и не бях много наясно какво представлява аюрведичното лечение. В клиниката имаше всякакви хора с множествена склероза, но погледът ми се спираше върху онези, които бяха по-зле от мен. Тази гледка направо ме смачка…
На петия ден докторът се появи и намери време да поговорим. Попита ме какво очаквам като краен резултат от лечението. Никой друг до този момент не беше питал това. Странно, нали?! Очевидно беше, че няма да мога да проходя, вече бях с 12-годишна история на множествена склероза и напреднала инвалидизация. Докторът ме посъветва да спра с лекарствата. И макар да очаквах такъв отговор, изпаднах в шок”, споделя в книгата Андрей.
След доста мислене и колебание спрял лекарствата и започнал прием на билки, това му било предписано от лекарите в Индия. Освен през устата част от тях се поставяли в сусамово масло и полученият извлек се втривал в тялото под формата на масаж. Същият извлек се използвал и при Шировасти – основната част от лечението. След подобен масаж синът на актрисата Надя Савова се чувствал ободрен и можел да ходи по стотина метра без патериците, които наричал „канадки”. Пет-шест години по-рано за подобно нещо не можел и да мечтае. С времето усещал краката си като продължение на своето тяло.
По време на втория си престой в Индия, Аврамов попада на книгата на доктор Джордж  Джелинек „Преодоляване на множествената склероза”, препоръчва му я българка, която също е там. Творбата преобръща животът му на 180 градуса. Чрез само седем полезни съвета докторът му дава куража и вярата, че може да се справи при добро желание. Първото, което Андрей променя е режима на хранена – забравя за мазнините от животински произход, рафинираните масла и млечните продукти. Започва да набляга на картофи, хляб и сладки неща, за да сведе нивото на гъбичката кандида, смятана за един от причинителите на множествена склероза, в нормални граници.
После отказал цигарите, започнал да стой по-често на слънце, да взема витамин Д, да спортува с помощта на велоергометър и още куп неща.
„Не съм правил секс от 7-8 години. Вече дори не си спомням последния път. Изобщо не ми липсва. То е като с диетата, когато не си близвал дълго време шоколад, или не си ял месо, забравяш вкуса на тези неща и те не те съблазняват. Вече не сънувам. Това е едно от първите неща, които се промениха”, споделя в откровенията си пред журналистката Нейка Кръстева Андрей.

Прегледана: 50285

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече