Хирурзи вадят дръжки от вилици и лъжици, пирони, парчета тел от стомаха на 27-годишен мъж в Стара Загора

0

Млад мъж  е бил спасен след продължила два часа операция в Клиниката по хирургически болести при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора късно вечерта на 5 срещу 6 юни.

Докараният по спешност пациентът се оплаквал от остри болки в стомаха, след преглед на рентген станало ясно, че е погълнал поне няколко гвоздея и други метални предмети, някои от които с повече от странна форма.

 На финала на операцията хирурзите преброили общо 23 „находки“, сред които два гаечни ключа , половин дузина дръжки от вилици и лъжици,пирони , бурми, видии  и парчета от тел. Според участвалите в животоспасяващата операция 27-годишният младеж от доста време  е правел опасни „експерименти“ със себе си по подобие на индийски факири.

Проблемите му дошли от пробиви на няколко места от острите краища на теловете, за които не се знае кога точно са били погълнати, коментираха участвалите в интервенцията. По думите им  мъжът е в сравнително добро състояние, настанен е в клиниката по анестезия и интензивно лечение, където ще остане през следващата седмица за наблюдение и лечение.

Те припомнят, че и друг път им се е налагало да вадят метални предмети от стомасите на пациенти, но за пръв път попадат на случай като този с два гаечни ключа и то с подобни размери.

Запознати със случая споделиха, че пациентът е бил настанен за лечение в специализираната психиатрична болница в Раднево по настояване на близките си, които напразно се опитвали да го „отучат“ от навика му да поглъща метални предмети.

Хирурзи с дългогодишна практика припомнят, че неведнъж им се е налагало да вадят от коремната кухина на затворници парчета от вилици и лъжици.

В световната медицинска практика има множество описания на аналогични случаи, сред тях е операция през 2017 година в  град Улан Уде /Бурятия/ , където от стомаха на 74-годишна жена са били извадени 152 метални парчета, включително и сребърна верижка.Истински рекордьор вече седма година е индиецът Максуд Хан, от чийто стомах лекарите в град Сатна, щат Мадхия Прадеш извадили 263 монети с различен номинал, 1,5 кг пирони, десетки бръснарски ножчета и парчета скъкла с общо тегло от около 7 кг.Индиецът първоначално бил приет заради съмнение, че се е натровил с храна, в последствие станало ясно, че е професионален фокусник.

Прегледана: 57696

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече