Почина младият фотограф Алекс Манчев

0
ТЪЖНО! Почина младият фотограф Алекс Манчев (СНИМКИ)

Автор: Lupa.bg

Известният моден и арт фотограф Алекс Манчев, който е с руски корени, е издъхнал в Санкт Петербург. За смъртта на родения в града на Нева творец съобщиха днес негови приятели в социалната мрежа. Той си отиде едва на 35 години. Алекс Манчев страдаше от бъбречна недостатъчност и според негови познати е чакал да му бъде направена сложна трансплантация. 

Засега не се съобщава официалната причина за смъртта на Алекс Манчев, както и дали той може да се е заразил с коронавирус, тъй като през последните седмици е бил в родния си Санкт Петербург. Там има повишена заболяемост от COVID-19.

„Почивай в мир Алекс Манчев! Млад, добър и светъл човек…“, написа в социалните мрежи певецът Орлин Павлов, който е заставал пред обектива на фотографа. Десетки приятели на Алекс, който дълго време работеше във Варна и в София, изразяват скръбта си в мрежата.


„Още не мога да повярвам … Не искам да го вярвам, да му се не види! … Не може да си отидеш, без да кажеш “сбогом”, пишат приятели на талантливия фотограф. „Светъл да е пътят ти! Дано да си на по-добро място“, скърбят познати на Алекс Манчев.

Фотографът е завършил Нов български университет и Националната художествена академия със специалност Фотография. „The Freedom Project” е един от най-големите негови проекти, в който той целеше да разголи не само физически жената, но и духовно.


Алекс показва жената в нейните тайни мигове, каква е, когато е сама в своя дом-крепост. Когато обществото не гледа, не критикува и няма глас, а тя е свободна да бъде истинската себе си. Не майка, не домакиня, не съпруга, а чисто и просто един общ множител на всичко това – жена.

Алекс Манчев е снимал едни от най-известните личности в модния бранш у нас. Той е fine art фотограф, но в главата си е художник. Фокусът му е Жената, а любимият му инструмент – контрастът. Най-важно в работата му е човешката връзка между модел и фотограф, а целта на актовите снимки, които прави, е не само да покажат красотата на голото тяло, но и да разкрият характера на снимания обект. Жените на Алекс са голи, но не уязвими, нежни, но-силни. Чернобялото е любимият му цвят и много държи на него заради експресивността на контраста. 

„Аз съм класик, мечтател и на първо място – джентълмен. Съзнанието ми е затворено във времената, в които мъжката дума е била закон, а това, да отвориш вратата на дамата, елементарен навик. Моя сцена е Светът – съвремието, в което има жажда за отминалите времена, жажда за силни емоции и дълбоки мисли“, описа себе си Алекс Манчев пред сайта за култура „Прототип“.

„В началото за мен фотографията беше комерсиална. Издържах се от фотографски поръчки в различни сфери – от събитийна през рекламна и модна до интериорна фотография. В момента не приемам комерсиални поръчки, а мечтая да се реализирам като артист и да предлагам заснетите от мен художествени кадри като картини в лимитирани издания. Какъвто е случаят и с календара The Freedom Project“, разказа Алекс Манчев.Неговата мечта бе в София да има музей на фотографията или поне истинска фотографска галерия, каквито има в Берлин и Ню Йорк. В България в момента няма галерия, която адекватно да показва предимствата и особеностите на фотографията, така както тя заслужава, каза Алекс.

Прегледана: 59242

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече