COVID-19 уби известният подводен археолог Веселин Драганов

0

Късно снощи на напусна известният подводен археолог и ценител на морското дъно Веселин Драганов.

Той не успя да пребори битката с коронавируса и стана част от черната статистика на COVID-19. За трагедията съобщина близки приятели и колеги на Драганов, които са съкрушени от загубата. „Късно снощи той загуби битката с Ковид 19.

На 11.09.2020 семейството му ще положи урна на Боянските гробища в София.

Самият той е пожелал праха му да бъде разпръсната на Ропотамо… Където ще си пият червено вино с Христина, с която бяха най-близки приятели“, пишат близките му, цитирани от Флагман.

Веселин Драганов е роден на 11 октомври 1956 г. През 1983 г. завършва археология в Букурещ, Румъния с дипломна работа за потъналите селища по българското Черноморие в светлината на известните тогава факти за този вид археологически паметници. От 1979, като студент и служител Националния Археологически институт с музеи при Българската Академия на науките, участва в многобройни археологически проучвания на сушата и под вода в България, Румъния и Гърция (Дуранкулак, Яйлата, Промахон, Тополница, Островул Корбулуй, Сармисегетуза). От 1988 до сега – 2020 г. участва като заместник и научен ръководител във всички подводни археологически проучвания провеждани от Центъра за подводна археология. Научните му интереси бяха съсредоточени върху появата и развитието на морските култури по Западното черноморско крайбрежие от края на неолита до края на Ранната бронзова епоха, морските занаяти и ранното корабоплаване, генезиса на прото-тракийските племена по крайбрежието и връзката на промените в климата и бреговата линия в края на Холоцена с хода на културното и икономическо развитие на крайбрежното население в древността. По тези теми той има редица публикации в наши и чужди специализирани издания, участия в международни симпозиуми, статии и филми за популяризиране на подводната археология и нейните постижения сред по-широк кръг читатели. „Извън всичко това беше голям човек и приятел! Обичаше морето неистово! Дано сега се гмурка в най-красивите отвъдни светове! Светло да ти е, Весо! Обичаме те“, пишат още приятелите му. P.S.На снимките с Павката и Найден – Весо на последната си подводна археологическа експедиция Созопол 2020.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/ogromna-zaguba-covid-19-ubi-izvesten-nash-podvoden-arkheolog_news761997.html

Прегледана: 51502

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече