Българският фармацевт Размиг Чакърян с дарение за пострадалите в Бейрут

0

Медицински консумативи като модерни комплекти за лечение на рани и лекарства дари българският фармацевт с арменски корени Размиг Чакърян на пострадалите в Бейрут. В дарението са се включили и други представители на арменската диаспора, които са помогнали с храна, дрехи и други консумативи от първа необходимост.

Чакърян сам е организирал доставката със специален самолет. Пратката също превозва 22 кутии с лекарства до университетската болница „Рафик Харири“, дарени от арменската общност у нас.   

„Ливанските арменци бяха част от многото жители на столицата, пряко засегнати от експлозията на 4 август. Най-големият арменски окръг там – „Бур Хаммуд“, беше изключително засегнат поради близостта си до Бейрутското пристанище. Това е домът на милиони наши братя и сестри“, каза Чакърян. И призова всеки, който има възможност, да се включи в дарителската акция.

Той даде за пример своите сънародници в Канада и Съединените щати, които също се активизират, за да помогнат, като стартират набиране на средства в съответните страни.

Канадски комитет за помощ за ливанско-арменската общност, стартира кампанията „Облекчение за Бейрут“ в социалните си медии. Техният призив към тяхната общност гласи: „Присъединете се към нас, за да помогнем на нашите братя и сестри в Ливан! Помогнете на Бейрут да се издигне отново!!”

Въздушен товар от международното летище Лос Анджелис пък изпрати товар 2,5 тона медицински консумативи, дарени от някои от най-големите фармацевтични компании.

Вече затрупаната здравна система се разтяга до краен предел, тъй като медицинските заведения в Бейрут продължават да лекуват хиляди пациенти за тежки изгаряния и травматични наранявания. „Три болници в града бяха унищожени от взрива. Още две претърпяха тежки щети, но поне една успя да продължи да функционира, като на паркинга се създаде полева болница. Много от центовете съобщават за спешна нужда от повече медицинско оборудване за лечение на всички, които се нуждаят от грижи“, алармира фармацевтът Размиг Чакърян.

„Преди експлозията болниците вече бяха близо до максималния си капацитет, справяйки се с увеличените случаи на COVID-19. Сега ситуацията се влошава още по-бързо, като всеки ден се потвърждават над 300 нови случая на коронавирус. За хората е станало по-трудно да се защитят от вируса, докато живеят в порутени домове без течаща вода или споделят помещения за подслон с други семейства“, разказва с тревога Размиг Чакърян. Той призовава и други свои колеги, без значение от националността, да помогнат с консумативи и лекарства за борба с коронавуриса.

Прегледана: 37820

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече