България, 21 век: Баба Жени живее в бунище (Снимки)

0

В ужасяваща мизерия и сред камари от боклуци живее 86-годишната баба Жени от София.

Възрастната жена е настанена в общинско жилище в краен квартал на столицата, но условията са потресаващи. Заедно с баба Жени е и нейният внук, който е болен, прикован е за леглото и изстрадалата жена трябва да полага усилия и за неговото оцеляване, пише България Днес“.

Мнозина искат да помогнат на възрастната жена / Снимки: „Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще“

„Възрастната жена проси, защото пенсията й стига само за лекарства. Двамата с внука й живеят в изключително тежки условия, в студен апартамент, със счупени легла! За съжаление паричките, които изкарва от просия, биват открадвани и за нея не остава нищо! И то ги обират хора, които са й близки“ , разказаха от организацията „Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще“, която често съдейства на хора в затруднено положение да успеят да си стъпят на краката.

Пенсионерката спи на счупено легло

Пенсионерката и нейният внук изпитват толкова сериозни финансови затруднения, че трудно намират пари за храна. Затова и има дни, в които ядат само по една филия хляб и с това се изчерпва цялото им меню. Готварската печка стои неизползвана, защото нямат продукти, които да приготвят в нея. Стари прокъсани дюшеци, чували с отпадъци и изпочупена дървена дограма допълват ужасяващата атмосфера на жилището. Настилка на пода няма и се ходи директно върху прах и боклуци, като в помещението е много студено и е трудно да се стои, камо ли да се спи и живее постоянно. Олющените стени, оголените тръби и ръждясалата мивка допълнително засилват апокалиптичната картина.

Условията са ужасни

„Екипът ни е информирал съответните институции, като очакваме отговор от тях възможно най-скоро! Баба Жени има спешна нужда от лекарства, от храна за нея и внука й. Успяхме да разберем, че жилището също не е плащано от доста време и има реална възможност да останат на улицата. Имат нужда от легла, по възможност единични, тъй като те не могат да си купят, а спят на счупени! Необходими са им също възглавници, спално бельо (чаршафи и одеяла), както и хавлии и принадлежности за баня“, казаха още от организацията.

Жилището е в безпорядък

Стотици хора вече проявяват желание да съдействат на изстрадалите хора – от плащането на наема на общинското жилище за месеци напред до осигуряването на нужните вещи. С бързи реакции вече са намерени леглата, както и ракла, в която да съберат дарените дрехи. Досега те лежаха върху мръсния под и бяха в ужасно състояние. Лекарствата също са подсигурени за известен период от време, така че на този етап също не са необходими спешно.

Баба и внук едва оцеляват

Тежката съдба на баба Жени придобива по-голяма публичност, след като млада жена я среща в центъра на столицата. Вижда я да проси, разпитва я и така разбира колко труден е животът й. След подаден сигнал до организацията нещата лека-полека започват да се подобряват за баба Жени и тя вижда лъч надежда, че може да заживее по-добре.

Всеки, който пожелае лична среща, може да го направи, като се обади на телефон 0879362605. И екип на „Подай ръка/Заедно за по-добро бъдеще“ ще го заведе при баба Жени. От там добавят: „Лични данни като телефон и адрес, публично/онлайн, не се предоставят, за да гарантираме сигурността и спокойствието на възрастната дама!“. Причината е, че при предишни случаи е имало недобросъвестни хора, които са отивали на адреса на страдащи хора не да им помогнат, а за да усложнят допълнително положението им, като ги тормозят.

Може да подкрепите пенсионерката и чрез банкова сметка:

BG96STSA93000027346930

Подай Ръка ЗПДБ

Основание:

Код 7949

PayPal: bg.organizationFBF@gmail.com

Прегледана: 42492

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече