Съдът насрочи разпоредително заседание срещу изрода убил майка си

0

Съдът е насрочил разпоредително заседание по наказателния процес срещу Р.М. (на 43 години), обвинен от Софийска градска прокуратура за умишлено убийство, извършено при условията на домашно насилие – престъпление по чл. 116, ал.1, т. 3, т. 6, т. 6а, вр. чл. 115 от НК. Обвиняемият М. живеел с майка си Р.Ц. в апартамент в столичния ж.к. „Дианабад“.

Жената работела като готвачка и обикновено се прибирала късно вечер. Относно периодичните отсъствия на сина си за 2 – 3 месеца, обяснявала на съседите, че е свързано с ангажиментите му в чужбина. През времето, когато бил вкъщи, обвиняемият редовно злоупотребявал с алкохол, влизал в конфликти с майка си, което ставало повод за скандали помежду им. Понякога преспивал на етажната площадка, след като бил изгонван от жилището. В началото на м. март 2019 г. Р.М. отново се върнал вкъщи. Съседите им ставали неволни свидетели на всекидневните скандали с майка му. По обяд на 10.03.2019 г. обвиняемият започнал да употребява ракия, което продължило до късна вечер. Р.Ц. няколкократно му правила забележки и го укорявала, че пие, вместо да й помогне в къщната работа. Около 23 ч. обвиняемият М. влязъл в стаята на майка си, която била полузаспала.

С носения от него нож й нанесъл удари в областта на гърдите и корема, които засегнали жизненоважни органи, вследствие на което жената починала. Р.М. се върнал в кухнята, допил останалия алкохол, след което заспал. Сутринта напуснал апартамента и се настанил за две нощувки в хотел в столичния ж.к. „Люлин“, където впоследствие бил задържан от органите на МВР. В хода на разследването на убийството е бил извършен оглед на местопроизшествието, при който до леглото на пострадалата бил открит и иззет нож. От заключението на изготвената по делото съдебномедицинска експертиза е установено, че смъртта на Р.Ц. се дължи на множеството прободно – порезни наранявания в областта на гръдния кош, корема и горните крайници, засягащи жизненоважни органи.

Престъпното деяние било извършено от Р.М. по особено мъчителен начин за майка му. Тя имала възможност да осъзнава и емоционално да преживява случващото се, както и да изпитва болки и страдания. Обвиняемият проявил изключителна ярост, ожесточение, отмъстителност или садизъм, коравосърдечие и безчовечност. Настоящото дело за убийство, извършено при условията на домашно насилие, е първото в Софийската градска прокуратура, след приетите в Наказателния кодекс промени, касаещи този вид престъпни деяния. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от десет до двадесет години. Разпоредителното заседание по делото е насрочено за 12.11.2020 г.

Прегледана: 34246

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече