Върнаха 20 гурбетчии в запечатани ковчези в Родопите

0

Над 20 херметически затворени метални ковчези са били пратени от страни в Западна Европа в посока Родопите от началото на пандемията. В тях са били телата на починали родни гастарбайтери.

Не обаче само коронавирус е причина за смъртта на всички наши гурбетчии, чиито тела са били връщани за погребение по родните места, пише „Родопи войс“. Служители на общинското предприятие „Обредни дейности” в Кърджали пътуват до София, а от летището транспортират ковчезите, разказа директорът Моника Атанасова.

„Около десетина са случаите през тази година, но реално те са повече. Транспорт на тела извършват и други погребални агенции. Така че случаите са около 20 и дори повече”, посочи Атанасова.

Всички служители на общинското предприятие се оборудвани със специални облекла, маски и шлемове. С решение на Общинския кризисен щаб в Кърджали пък вече се предоставят безплатно метални ковчези за починали.

Роднините на покойниците обаче често се бунтуват, тъй като повечето жертви са мюсюлмани, които са противници на задължителната в случай на зараза кремация.

Прегледана: 35393

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече