Извор край Хасково цери неми и слепи

0

Изворът край хасковското село Тракиец е един от най-лечебните на наша територия. Там в недрата водата се „въздвижва“ досущ къпалнята Силоам в Йерусалим, където според библейския разказ доста страдалци намирали лек за болежките си. Доста хора идват при аязмото и от чужбина и всички ги води вярата в божествената сила и природата. Много от тях често остават да преспят в местността. „Водата, която извира тук, е лековита“, мълвят българи и чужденци. Не са един и два случаите на слепи и неми, открили спасение.

„Изворът помага и при безплодие“, кръстят се жените на излизане от параклиса в чест на св. Анна, вдигнат около магическия кладенец. „Чудесата идват при тоя, дето вярва!“, разказваше преди време баба Кера Ванчева от хасковското село Тракиец, която първа популяризира свещената дестинация. За водата се знае отдавна, че е лековита, но само сред местните жители. Закътаното място е открито за първи път преди 150 години, след като Божието просветление завело там в съня ѝ сляпа хубавица. Тя се умила и прогледнала. Много необясними изцеления стават и днеска, нареждат възрастни хора.

Преди време на празника на св. Спас от Първомайско дошло младо семейство с 5-годишното си момченце. Детето било с травма на едното око по рождение. С вярата, че ще се излекува, родителите го настанили да спи в параклиса. Постлали му направо на пода срещу иконата на света Анна и точно над чудотворната вода. „На сутринта детето се събуди, а малко по-късно през деня вече виждаше“, разказваше баба Кера. Тя свидетелства и за друго чудо – нямо девойче взело да говори ясно като тв говорителка, след като пило от лековитата вода. Какво точно станало с него, никой все още нямал логично обяснение, пише Ретро.

Прегледана: 33193

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече