Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие

0

Драстично са се увеличили регистрираните случаи на домашно насилие от началото на годината, съобщиха представителите на Фондация „Джендър алтернативи“ на среща с областния управител на Пловдив.

Статистиката сочи, че всяка трета жена е жертва на домашно насилие, а броят на жертвите, загубили живота си в резултат на домашно насилие у нас от началото на годината е 17.

По повод тазгодишната кампанията срещу насилието над жени с областния управител Дани Каназирева се срещнаха Донка Пашова –президент, психолог Невена Божилова-вицепрезидент на „Зонта – Клуб Пловдив“ и адвокат Милена Кадиева, изпълнителен директор на Фондация „Джендър алтернативи“, които се срещнаха с областния управител Дани Каназирева.

Кампанията се провежда под егидата на Организацията на Обединените Нации от 1991 год. в периода между 25 Ноември – Световният ден за защита на жените от насилие и 10 Декември – Световният ден за защита правата на човека. В рамките на този период се организират различни прояви, за да се подчертае, че насилието, основано на пола е нарушение на фундаменталните човешки права по цял свят.

Тази година мотото на кампанията преминава под мотото „Orange the WORLD: Fund ,Respond, Prevent ,Collect” и според организаторите ще са необходими колективни усилия, за да се спре насилието над жени и момичета. Областният управител заяви, че подкрепя кампанията, още повече, че в кризисната ситуация и вследствие на пандемията, правозащитните организации алармират за увеличаване на случаите на насилие в семейството.

По думите й е много важно нуждаещите се навреме да получат помощ и защита, както и да имат информация къде да ги потърсят. От двете организации увериха, че през всичките месеци на пандемията продължават да работят и да оказват помощ на жени в риск. Консултативният център за пострадали от домашно насилие в Пловдив също продължава дейността си.

Прегледана: 39542

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече