Не пуснаха затворник да погребе майка си, въпреки решение на съда

0

Затворник не е бил конвоиран до погребението на починалата си от коронавирус майка, въпреки че съдът е разпоредил това да бъде сторено. В отговор обаче от главните дирекции „Охрана“ и „Изпълнение на наказанията“ към правосъдното министерство са решили да тълкуват закона и са стигнали до извода, че имат задължение да конвоират затворници до съдебни сгради. А гробището не е съд. И затова са отказали да изпълнят разпореждането.

Това става ясно от отворено писмо на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд до правосъдния министър Десислава Ахладова. В него тя разказва историята и заявява, че в случая има нарушение на правото на зачитане на личния живот.

„Не се изисква никаква експертност, за да се разпознае съществуването на това основно човешко право. В такива ситуации нормалната човешка реакция, включително и на държавните служители, търси средство за изразяване на уважение и емпатия, а не пречки да се изпълни съдебния акт“, пише съдия Тодорова.

Чака се отговор от Албания

Мъжът, чието извеждане от затвора, за да присъства на погребението на майка си, е разпоредила Тодорова, всъщност е осъден в Албания. В момента у нас се води дело за самото изпълнение на присъдата, а самият той чака резултата в затвора. Процесът е бил насрочен за 11 декември, но тъй като няма отговор на зададени до албанската страна въпроси, е определена и следваща дата – 6 януари 2021 г.

Междувременно майката на затворника умира от коронавирус. Той иска от съда разрешение да я изпрати. Тодорова преценява, че производството се е проточило не по вина на мъжа, тъй като отговорът от Албания се бави. Освен това отчита, че страната ни вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека по сходен казус – обвиняем не е бил пуснат на погребението на брат си.

„Същевременно съдът е отбелязал неминуемата необходимост да бъде отчетено, че молбата е по повод на смъртта на майка, а връзката между майка и дете представлява съществен компонент от съдържанието на личен живот на всеки човек“, пише съдия Тодорова. Затова тя се разпорежда затворникът да бъде конвоиран до Централните софийски гробища.

Гробището не е съд

Ден по-късно от затвора в София връщат отговор, че е не от тяхната компетентност да изпълнят разпореждането и съдът следва да се обърне към друга институция. Същия ден се получава отговор и от дирекция „Охрана“, които охраняват съдебните сгради. Те също отказват да конвоират затворника. В него се посочва:

„ГД „Охрана“ конвоира обвиняеми и подсъдими, за които се иска или е постановена мярка за неотклонение задържане под стража, или лица, изтърпяващи наказания в местата за лишаване от свобода, до органите на съдебната власт. В случая Централните софийски гробища не се явява орган на съдебната власт и следва да отправите Вашето разпореждане към друг компетентен орган“.

Затворникът така и не е изведен и не е присъствал на погребението.

Случаят е ясен

В писмото си съдия Тодорова посочва, че задълженията на двете главни дирекции са ясно разписани в закона. Дирекция „Охрана“ например има задължение да конвоира арестанти за нуждите на правосъдието.

„Вместо да изпълнят съдебния акт изброените държавни институции са приели, че съдебният акт не ги овластява да окажат съдействие. Нещо повече – те са счели, че могат да обсъждат съдържанието и основанието на съдебния акт и в крайна сметка съзнателно не са го изпълнили и също така съзнателно, въпреки припомнянето на осъждането на Бъгария по делото „Вецев“, са нарушили основното право на задържания“, пише тя.

Според нея в тази ситуация държавата трябва да покаже, че уважава скръбта и да поднесат извинение в уместна форма. Засега обаче липсва реакция.

„Случаят, за който Ви сезирам, има това преимущество да е много ясен, защото засяга ситуация, която е свързана с въпроси от общата ни човешка компетентност, още повече в условията на пандемия в резултат на силно вирулентно заболяване и експанзия на смъртността – правото на зачитане на скръбта от смъртта на родител и на достойното сбогуване“, пише тя до Ахладова.

Проверка

Правосъдният министър е разпоредила проверка по случая, съобщиха от ведомството ѝ. Освен това е поискала да се изготви анализ на делото „Вецев“. На база на анализа може да се предложат законови промени.

Прегледана: 39141

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече