За пръв път у нас: COVID-19 уби мъж с ХИВ на 54 г.

0

Мъж на 54 г. с хронично белодробно заболяване е първата жертва на COVID-19 у нас с ХИВ-позитивен статус, стана ясно от справката на здравното министерство. Това е първият случай в България, оповестен публично.

В началото на пандемията имаше догадки, че е възможно ХИВ-положителни хора да са по-малко узявими на коронавируса заради начина, по който по принцип се пазят от заразите заради имунната си компрометираност, но в края на септември доклади неоспоримо разкриха, че всъщност те карат инфекцията много по-тежко. 

ОТ СЗО многократно предупредиха, че ХИВ-позитивните не бива да спират антиретровирусните си терапии, независимо от наложените местни ограничения. У нас с въвеждането на КПП-тата редица болни от хронични състояния не можеха да се лекуват и нямаха достъп до лекарствата си. 

На 6 ноември беше публикувано мащабно изследване, според което ХИВ-позитивни много по-често се озовават в болница вследствие на коронавируса и много по-често умират, в сравнение с пациенти без ретровируса. 

Предполага се, че ниските нива на CD4 или поддържането на висок вирусен товар може да е причина за по-лесното заразяване със SARS-CoV-2.

Прегледана: 39316

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече