Поетът Стефан Кичев се самоуби на 23 заради нещастна любов

0

Новината за трагичното самоубийство на 23-годишния поет Стефан Кичев тази нощ хвърли в ужас литературната ни общност. Младият столичен майстор на мерената реч беше наричан от много критици Новия Яворов не само заради таланта, а и защото се припознаваше в образа на великия поет и революционер, а по ирония на съдбата също като него сам отне живота си.

Приликите не спират дотук – също като Яворов, Кичев има дългогодишна връзка с дама на име Лора. Според негови приятели именно неудачи в личния живот са накаралия чувствителния млад мъж да направи крачката към смъртта.

Освен с поезия, Стефан се занимава и с история и публицистика и е известен с непримиримостта си към комсомолския конформизъм, безчестието и слагачеството пред силните на деня. Миналата година той сподели обществените си виждания в задочно писмо до убития от Държавна сигурност писател Георги Марков, което ви предлагаме тук:

Кичев ненавижда новите форми на общуване и до края на живота си остава без присъствие в социалните мрежи. Предпочита личното общуване и води люта война с чалгаризацията на своето поколение. За съжаление пада твърде рано в битката с новия обществен морал.

Преди пет години, тогава още ученик, Кичев спечели наградата в „Малки поетики“ – раздел „Литература“ със своята поема „Гноен вик“. За съжаление твърде малко от творбите му са достъпни в интернет, защото Стефан го намира за неподходяща платформа за творчеството си.

Младежът казваше, че Паулу Коелю и Хорхе Букай са хавлия, с която може да избърше потта на челото ти. Пот, идваща от притеснението, че не четеш книги.

Младежът сам се определя като нещо между Яворов и Дебелянов, но с малко от Вапцаров. Нека почива в мир!

Прегледана: 38218

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече