Депутатът Валентин Касабов загуби битката с COVID-19 без други заболявания и с антитела

0

Замeстник-председателят на партия НФСБ и съпредседател на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Валентин Касабов почина в 22,30 ч. снощи в реанимацията на УМБАЛ „Св. Екатерина“ в София.

В последните два дни бе направен отчаян опит да бъде изведен от критичното състояние, в което бе след тежко боледуване от Covid-19, продължило повече от месец. До кончината се е стигнало заради тежки усложнения по време на лечението му, предприето в бургаската УМБАЛ „Дева Мария“, където е бил поверен на реанимационния екип, ръководен от един от най-опитните ни специалисти в областта – републиканския консултант д-р Николай Игнатов. Миналия петък – 11 декември, реанимационният екип предприема действия по интубиране поради невъзможност пациентът повече да диша самостоятелно.

Във вторник вечерта той е докаран с реанимационна линейка в УМБАЛ „Св. Екатерина“ в столицата, където разполагат с апаратура, поддържаща жизнените функции, заобикаляща поразения напълно бял дроб. Няколко часа по-късно настъпва сепсис, тъй като възпалението преминава в кръвта. Валентин Касабов не е имал придружаващи заболявания. В трите дни преди да се появят първите симптоми на болестта – на 14, 15 и 16 ноември, е спортувал активно.

Четири дни преди да влезе в болница, Касабов е направил пълна кръвна картина, за да установи какво е здравословното му състояние предвид работата и срещите му с много хора. Резултатите са били в норма, нещо повече – имало е образувани току-що антитела срещу коронавирус, което е дало основание да смята, че е преболедувал на крака.

Бойко Борисов: „Бог да прости Валентин Касабов. Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет“, написа премиерът във Фейсбук.

Валери Симеонов: „С него сме водили не една битка още от Бургас. Битката срещу пагубния проект „Бургас – Александруполис“, арменския геноцид. Приехме и геноцида срещу българите по време на турското робство. И редица други каузи, които прехвърлихме и в парламента – все успешни битки. Той бе мъжкар отвсякъде. Аз мисля, че България загуби истински патриот в негово лице. Рядко се раждат такива хора.“

ВМРО: „Той беше убеден патриот и човек, отдаден на всички каузи, свързани с България и българската диаспора извън границите на родината ни. Винаги готов да поведе своите битки от трибуната на Народното събрание. Да защитава тезите и позициите на своята партия НФСБ и на коалицията „Обединени патриоти“ в открит и честен дебат с политическите си опоненти.“

Димитър Николов – кмет на Бургас: „Огромна е загубата за всички нас, защото си отиде една ярка личност, човек с изключително чувство за справедливост, с кауза и мисия. Той ще остане в паметта ни като човек с голямо сърце, отстояващ своите принципи и идеали. Празнотата от неговата загуба не може да бъде запълнена, защото той беше личност с ярък характер. Валентин Касабов бе човек с активна гражданска позиция, журналист, важна част от демократичните процеси в Бургас.“

Прегледана: 41438

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече