Заплашват Навални със затвор, защото е излекуван от Новичок

0

Руската Федерална служба за изпълнение на наказанията (ФСИН) заплашва да замени с реален затвор условния наказателен срок на опозиционера Алексей Навални по делото „Ив Роше“, тъй като той „се отклонява от контрола на наказателно-изпълнителната инспекция“.

Това съобщи снощи в „Туитър“ адвокатът Владимир Кобзев. Той показа и полученото SMS-съобщение, с което един от служителите на ФСИН в Москва настоява Навални да се яви в 9.00 ч. сутринта „за регистрация“. В противен случай в съда ще бъдат внесени документи с искане условното наказание да се замени с реално. Есемесът е подписан от началника на отделение №15 на ФСИН А.С. Ермоленко.

От ФСИН се позовават на статия в медицинското списание „Ланцет“, написана въз основа на материали от берлинската клиника „Шарите“. От статията следвало, че Навални вече се е възстановил от последствията на „своето заболяване“ към края на октомври и няма причина да бъде зад граница след тази дата, т.е. „не изпълнява възложените му от съда задължения и се отклонява от контрола на наказателно-изпълнителната инспекция“.

На 22 декември берлинската клиника „Шарите“, в която Навални престоя 32 дни, от които 24 в реанимация, публикува в медицинското списание подробен доклад за лечението на 44-годишен пациент. В Ланцет нито веднъж не се споменава името на Навални (говори се само за 44-годишен мъж), но пък заглавието й е „Отравяне с нервния агент „Новичок“. В нея се твърди, че клиничната картина при пациента съответства на такава при отравяне с бойното отровно вещество „Новичок“.

Навални реагира с насмешка на призовката от ФСИН, също в „Туитър“.

„ААААА. ФСИН, позовавайки се на статия в „Ланцет“, изисква да бъда затворен. Но, извинете, статията е за това, че бях отровен с „Новичок“. Значи, на официално ниво държавата признава отравяне. Къде е наказателното дело?“, написа той.

Делото „Ив Роше“ бе заведено срещу Алексей Навални и брат му Олег през 2012 г. Двамата бяха обвинени, че са подмамили козметичната компания „Ив Роше“ и фирмата „Многопрофилна процесингова компания“ като посредник при предоставяне на транспортно-логистични услуги. По време на следствието представителите на „Ив Роше“ се отказаха от обвиненията си. Независимо от това две години по-късно съдът осъди Навални на 3.5 г. условно, а брат му на действителен затвор.

През 2017 г. Европейският съд по правата на човека присъди на Навални компенсация от 76 000 евро заради нарушаване на презумпцията за невинност и правото на равно присъствие в процеса на свидетели от двете страни.

Прегледана: 36788

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече