Оправдаха новозеландеца Гари Ардерн за отвличането на сина си от Бургас

0

Върховният касационен съд остави в сила решението на бургаските апелативни съдии по делото срещу новозеландеца Гари Ардерн, обвинен в отвличането на сина си.

С решението си от април 2016 г. въззивната инстанция потвърждава оправдателната присъда на Гари Ардерн.

Той бе обвинен, че е взел на 26 март 2011 година в Бургас 9-годишния Георги Бакалов с цел да го изведе извън границите на страната.

Детето е живяло повече от година при близките на баща си в Нова Зеландия. През 2012 г. с решение на съда в град Хънтли, след заведен от майката съдебен процес е предадено на нея, след което се е завърнало в България и е останало при дядо си в Бургас.

Прокуратурата протестира решението на Апелативен съд – Бургас пред върховната инстанция.

В решението си от 14 декември 2020 година върховните съдии посочват, че Апелативен съд – Бургас е обосновал тезата за отсъствие на противоправно отвличане, защото съставът на престъплението задължително включва принудителното преместване на пострадалия без неговото изрично съгласие. Спрямо детето не е упражнена принуда и то доброволно е дало съгласие да напусне страната ни и да замине в чуждата държава.

Друго би било решението на казуса, ако детето е имало представа за пътуване към конкретна дестинация, но реално се осъществи към друго място или бащата е скрил от момчето действителното си намерение и цел за придвижване (транспортиране), или го е заблудил, защото е съзнавал, че при разкриването им той няма да е съгласен, се казва в решението на ВКС.

Подсъдимият не е действал против интересите на своя рожден син, не е искал да го отвлече, нито да наложи желанието си против неговата воля, отбелязва касационната инстанция.

В протеста се твърди, че процесуалните права на подсъдимия Гари Ардерн са били нарушени, защото за проведеното на 19.04.2016 г. съдебно заседание от въззивната инстанция той не е бил редовно известен и е накърнено правото му на лично участие по делото пред апелативния съд.

Прегледана: 37388

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече