Либийските мъчители плащат 500 000 обезщетение на сестрите ни

0

Медицинската сестра Нася Ненова окончателно осъди деветимата либийци, която са уличени за нейното изтезание, да ѝ платят 500 000 лева обезщетение. Върховният касационен съд отказа да разглежда делото срещу бившите служители на главното следствено управление на Либия и окончателно остава присъденото от Софийския апелативен съд.

Отделно, деветимата мъчители са осъдени да платят и 26 617 лева на Ненова за пропуснати доходи от задържането ѝ на 9 февруари 1999 г., до освобождаването на 24 юли 2007 г.

Нася Ненова, Кристияна Вълчева, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова и палестинският лекар Ашраф ал-Хаджудж бяха арестувани в Триполи през 1999 г. След това бяха обвинени, че са заразили със СПИН 400 деца, както и в заговор срещу Джамахирията. Първоначално бяха осъдени на смърт, а през 2007 г. Висшият съдебен съвет на Джамахирията замени смъртните им присъди с доживотен затвор. Последва разрешение наказанията да бъдат изтърпени в България и шестимата осъдени бяха върнати в София, където президентът – тогава Георги Първанов, ги помилва.

От решението на САС стана ясно, че защитата на либийците е искала отмяна на първоинстанционния акт, тъй като в Либия те били оправдани за извършените престъпления. Отделно те твърдят, че деянията не са доказани, а и размерът на обезщетението бил завишен.

Апелативните съдии Иванка Ангелова-председател на състава, Златина Рубиева-докладчик по делото и Красимир Машев отхвърлиха всички доводи на защитата, като подчертаха, че няма никакви доказателства за оправдателни присъди за мъчителите в Либия.

Миналата година Апелативният съд прие показанията на свидетелите, че отначало Ненова е била държана с други повече от 20 жени в малка и мръсна килия, без прозорци, хранена е била като животно – с хляб и „буламач“, както посочват свидетелите. Разрешено ѝ е било да пие вода само по време на храна и то от обща за всички задържани бутилка. Забранено ѝ е било да ползва тоалетна, а за такава ѝ е била предоставена една картонена кутия от прясно мляко.

В първите 40 дни не е имала възможност да се къпе и е била подложена на жестоки физически и психически изтезания с цел да направи самопризнания, върху които прокуратурата да изгради обвинение за смъртта на стотици либийски деца от СПИН.

„Изтезанията са включвали бой с пръчки по тялото и по стъпалата, бой с кабели, увисване на ръце, стоене на един крак, пускане на ток през тялото, заплашване от разкъсване от кучета, заплаха за семейството ѝ. Ищцата е била държана в изолация, без контакт с останалите задържани, не ѝ е бил осигурен адвокат, нито е имала възможност да се свърже със семейството си. От побоя трудно ходела, ръцете и краката ѝ са били подути, направила е и опит за самоубийство. Не е имала възможност да се свърже с българското посолство, да помоли за помощ, нито да подаде жалба срещу условията в които е държана“, обобщава апелативният съд.

Именно след изтезанията Ненова е направила пълни самопризнания, на които почиваше и обвинителния акт срещу нея.

Нася Ненова беше първата от сестрите, която успя да осъди в България мъчителите си. В началото на годината СГС присъди 500 000 лева и на Валя Червеняшка, която заведе дело срещу 12 от либийските разследващи.

Още през 2012 г. пък лекарят Ашраф ал-Хаджудж осъди в Холандия мъчителите от Либия да му изплатят обезщетение от 1 млн. евро. Тогава сестрите заведоха дела в България за непозволено увреждане, но беше трудно да бъдат установени и призовани мъчителите, а сестрите като ищци в делата трябваше да плащат и високи такси. Заради невъзможността да ги платят, делата на Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло бяха прекратени, но в случаите с Ненова и Червеняшка, съдиите са освободиха от държавни такси и те не са плащали разноски.

Прегледана: 40272

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече