Чудо: Жена е оцеля повече от 30 часа при минус 20 градуса

0

Жена е оцеляла повече от 30 часа при минус 20 градуса в Рила преди да бъде спасена от планинските спасители от Дупница. Това съобщи пред БТА Кирил Чолаков от спасителната служба.

Пострадалата е на 42 години и е от Кюстендил.

Вчера 42-годишната жена вдигнала под тревога дупнишките спасители. Спасена е била единствено заради забравения си багаж и съобразителността на спасителите от отряда, които даже не са били на дежурство.

В понеделник жената пристигнала в новата хижа на Рилските езера. Казала, че отива към старата хижа и оставила багажа си. Когато спасителите се качили в новата хижа вчера видели, че чантите стоят непокътнати пред входа.

Поразпитали хората в хижата и разбрали, че багажът е на жена, която е дошла вчера, но не е нощувала при тях.

Разпитали хижите в съседство, но така и не я открили. Двама от спасителите, които били на поход, намерили чанта с храна и вода и договор с мобилен оператор с данните на изгубилата се жена.

Благодарение на това успели да се свържат с нея. Тя обяснила, че се намира на хълм и не си чувства краката от кръста надолу.

Въпреки погрешно подадените данни за местонахождението й, жената била открита жива около 14.00 часа следобед вчера, в основата на връх Харамията.

„Има сериозни измръзвания, дано да има късмет да се отърве леко“, коментира Чолаков.

Спасителите уточниха, че са открили жената на 2300 метра надморска височина, при минус 20 градуса, лошо време и гъста мъгла.

След свалянето й пострадалата е била транспортирана в болницата „Пирогов“, заради измръзванията на краката си.

„Наистина е имала късмет да оцелее при тези условия и при положение, че е без никаква екипировка“, коментираха спасители, участвали в акцията.

Прегледана: 37148

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече