Гениалният Георги Чапкънов: Нямам пари да отпразнувам рождения си ден

0

„Няма да празнувам рождения си ден утре. Не само че не ми достигат парите, но и се пазя от този коронавирус. Сигурно внуците ще ми се обадят, синовете… Какво да кажа, тъжно ми е много, не знам дали не ме хваща пак депресията. Поне се опитвам да работя, а то – нито пари, нито желание за живот. Старост-нерадост, както казва народът.“

Тези тъжни думи сподели пред „България Днес“ големият скулптор Георги Чапкънов, който утре ще стане на 78 години.

„Празник няма да има! То моето не е за радост. Само като работя, не се сещам за тъжни неща, иначе все мозъкът ми работи. От време на време си лягам и понеже не си навивам телефона, ей онзи ден Иван Тенев си помислил, че съм умрял. Влетя и вика: „Къде си бе, човек, никакъв не го вдигаш“. А аз как да му кажа, че не разбирам от тази техника“, засмя се Чапа.

По думите му сега живее с успехите на внуците, но все пак сигурно Господ има някакъв план за него, иначе нямало да го държи още на тая земя.

„Понякога си мисля, че вече всичко съм направил и аха да свършвам вече. И после си казвам – сигурно нещо трябва още да направя. Ето, още си мисля за паметника на Левски, ще стане година, откакто само това ми е в ума“, сподели още скулпторът.

Дълги години го било страх да се захване с този проект, защото за него Васил Левски е светец. „Не се чувствах достатъчно готов. Но ако продължа още да чакам, няма да мога да го направя. Вече усещам, че съм стар, одъртявам много бързо“, смее се гениалният скулптор.

Последното събитие отпреди месец, което го трогнало било, че му връчили Орден на рицарите тамплиери. „И аз като всички имам нужда от повдигане на духа – това внимание ще остане дълго в моето съзнание. Все пак се намират хора, които още не са ме забравили“, сподели Чапа, който взе статуетка, създадена от колегата му, скулптора Спас Кирчев, и лента с медал и грамота – „Рицар на годината“.

Прегледана: 39828

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече