Официално: Не грешка заради умора, а скъсано въже е погубило Атанас Скатов

0

Твърденията за грешка на Атанас Скатов, която е довела до смъртта му не се потвърждават в официалните документи за трагедията, публикувани от „24 часа“.

Алпинистът загина на 5 февруари при слизане от Лагер 3 под връх К2.

Смъртните актове са категорични, причината за смъртта е скъсано предпазно въже. От фирмата „Севън Съмитс Трекс”, която организира експедицията за покоряване на К2, твърдят, че всъщност българинът е направил грешка при откачането от едно въже и преминаването на друго, което според официалните документи не отговаря на истината.

Появиха се и опровержения на твърденията, че Скатов е бил изтощен. Той е вървял не повече от час, а в кариерата му има преходи от 36 часа. Дори последният човек, с когото е говорил, потвърждава, че алпинистът е бил в невероятно настроение въпреки решението да спре с атаката на върха. И говорел как ще се върне през лятото, за да се качи.

„Севън Съмитс Трекс” е на братята Чханг Дава Шерпа и Мигма Шерпа. Те са първата двойка братя, които са покорили всички осемхилядници и с това са вписани в рекордите на „Гинес”. Точно от тяхната експедиция са и петте жертви под К2 този сезон. Първо загина, отново от скъсано въже, испанецът Сержи Миньоле, а ден след трагедията със Скатов изчезнаха легендата на пакистанския алпинизъм Али Садпара, исландецът Джон Снори Сигурдсон и чилиецът Хуан Пабло Мор.

В момента се прави всичко възможно да бъде върнато тялото на Скатов в България. Той е пътувал със застраховка от Германия, което бави нещата. Първо трябва да бъдат изчистени всички проблеми около изплащането на парите и след това тялото ще бъде освободено.  

Прегледана: 39993

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече