Трогателна история – ген. Мутафчийски спасил момче с рядка диагноза

0

Ген. Венцислав Мутафчийски е спасил стотици човешки животи, а благодарните му пациенти никога не го забравят. Един от тях е Мартин Колев от Бургас, който три пъти е на косъм от смъртта и трите пъти специалистите във ВМА го връщат обратно към живота. Ключова се оказва ролята именно на ген. Мутафчийски, който провежда тежка операция и се натъква на рядката диагноза на момчето.

Историята започва през 2015 г., когато 32-годишният Мартин се подлага на великденски пост и изтощава до краен предел организма си. Той е силно вярващ и още след като навършва 15, стриктно спазва постите. „Дори в последните три дни на поста не ям нищо. По онова време обаче бях подложен и на силен стрес – бях направил своя компания и имах много ангажименти. А в деня, когато ме застигна най-голяма криза на слабост и застраши живота ми, бях карал и колело цели 20 км. Така организмът ми, просто казано, колабира“, споделя Колев.
В състояние, в което няма сили да се движи, младият мъж изпадал още от малък.

„Спомням си, бях още на 5 години, когато се разхождахме с родителите ми в гората. Изведнъж мускулите започнаха да ме болят, нямах сили да направя и крачка. Баща ми започна да ме носи на ръце. Т. е. цял живот съм имал подобни проблеми“, казва Мартин. С майка му и баща му тръгват по лекари, за да разберат какво се случва. Но никой не може да установи какво е заболяването. Специалисти се опитват да дадат обяснение с растежа на тийнейджъра. Момчето стига 190 см, тоест мускулите не можели да „насмогнат“ да стигнат дължината на костите му, които ги изпреварвали. Ген. Мутафчийски и колегите му решават загадката – Мартин страдал от дефицит на важен ензим, който карал мускулите да се „разпадат“. Заради това той три пъти постъпвал при тях в шоково състояние.
На третия прием ген. Мутафчийски чул за случая на момчето и сам предложил да го оперира.

По време на критичната хирургична интервенция установил, че Мартин бил с много тежко и напреднало възпаление на апендикса. Бил пред спукване на дебелото черво и развитие на тежък перитонит на фона на неговото заболяване – ензимния дефицит. Заради него той нямал симптоми на възпален апендикс. Това е изключително коварно, защото не е било ясно до какъв изход е могло да се стигне, ако Мутафчийски не е настоял да го оперира.
Днес Мартин е здрав и успешен. Намалил е напрежението в живота си и помни с благодарност както генерала, така и всички други лекари и медицински работници във ВМА, подарили му нов живот.

Прегледана: 39807

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече