Приятелката на Скатов с трогателно послание на рождения му ден

0

Приятелката на загиналия на 5 февруари алпинист Атанас Скатов написа трогателно послание на рождения му ден вчера. Шени Бензеш сподели за първи път чувствата си, откакто отново в Инстаграм изля душата си след смъртта му под връх К2.

На последната си експедиция Скатов, който успя да изкачи 11 осемхилядника, беше придружен от Бензеш.

„Наско обичаше филма „Властелинът на пръстените“ и беше изгледал трилогията десетки пъти. На всяка експедиция си я припомняше, включително и на последната. Шегуваше се, че на старини може би ще заприлича на Гандалф, а аз му отговарях, че трябва да си пусне и дълга брада и след това се смеехме. Опитвах се да си го представя посивял на достолепна възраст, но не успявах да го визуализирам. Виждах само един старец, който разпознавах по искрящия пъстър поглед и топлите му очи, които бяха портал към душата му, една огромна вселена. Чудех се как е възможно неговата детска душа да бъде затворена в това неподходящо тяло и веднага образът му в съзнанието ми губеше конкретни физически очертания. Не можех да си представя как тази неспирна енергия и физическа активност, извираща от него ще бъде спряна от естествения процес на старостта”, са точните думи на Шени, която е адвокат по професия, а като пътешественик е обиколила близо 50 държави.

„Сега трудно преглъщам – продължава Бензеш. – Има думи, които искаме да изречем, а не можем. Днес е рожденият му ден и вместо да му пожелаем здраве и дълголетие, трябва да приемем, че той завинаги ще остане на 42 години. Липсваш ми!”.

За финал Шени цитира стиховете на Яворов: „Две хубави очи. Музика, лъчи в две хубави очи. Душата на дете”.

Близките на Скатов обявиха 11 март за „ВегеНаско ден”, в който призоваха съмишлениците му да следват някои от неговите завети: поне за ден да не приемат животинска храна, да засадят дърво, да образовате повече децата си на тема опазване на околната среда и др. На страницата на Скатов във Фейсбук от семейството му написаха: „Най-големият подарък, който може да получи, е разбиране. Разбиране на неговата кауза, на неговата мисия и неговата мечта за един по-добър, чист и хуманен свят!”.

Прегледана: 50244

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече