Ето я българката, която спаси възрастни италианци и загина в огъня

0

56-годишната Наталия Димитрова Бельова от врачанското село Борован е героинята, която спаси от пожар на 8 март двойка възрастни италианци, за които се грижеше в дома им в Батипаля.

    След това се върна в горящия апартамент, за да си вземе документите, но се задуши и загина. Мнозина питат защо е трябвало да се връща, но само който не е губил документи в чужда държава, и то по време на пандемия, не знае какво означава това.

Професията е „баданте“. Жена, която обгрижва възрастни хора. Минималното възнаграждение е 1050 евро. Не се плаща наем, не се отделят средства за храна. Но е трудно.

    „Налага се да влизаме в болница с възрастните хора. Стоим до тях неотклонно. Много от жените изоставят своите родители, за да се грижат за чужди хора. Всичко е заради пари. Заплатите могат да се спестяват, чисто по около 1000 евро на месец, част от които отиват към близките в родината.

Държавата плаща част от тази сума, останалото-семействата на старците“, разказа пред екип на 24rodopi.com баданте от Родопите. Жената е от около 17 години в Италия. Само в района, в който живее, има десетки нашенки, румънки и дори индийки, които се грижат за стари хора.

Прегледана: 50984

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече