Клара Маринова продавала в магазин за дрехи, за да оцелее

0

Известната журналистка и политик от близкото минало Клара Маринова си отиде неочаквано на 71 години. Като причина са смъртта ѝ се посочва белодробна емболия, вследствие на претърпяна операция. Преди година и половина Маринова сменя колянна става, търпи интервенции и по гръбнака. След операцията на коляното обаче журналистката е получила инфекция, от която така и не успява да се възстанови.

Клара Вълова Маринова е родена на 20 април 1949 г. в село Ресилово, Дупнишко. Завършва ВМЕИ-София, специалност „Радиоелектроника“. Маринова беше телевизионен журналист международник с почти 20 години стаж в БНТ. Била е член на ВС на БСП и на Изпълнителното бюро на ВС на БСП, говорител на Висшия съвет на БСП, ръководител на Пресцентъра на БСП, депутат от БСП в 7-ото ВНС, 36-ото и 37-ото Народно събрание, зам.-председател и председател на Комисията по радиото, телевизията и БТА в 37-ото НС, секретар на ПГДЛ и ръководител на пресцентъра на ПГДЛ в 37-ото НС. След напускането на политиката работи в различни медии: телевизия „България он еър“, радио К2, „Фактор ТВ“.

Журналистката бе начело на пресцентъра на БСП по време на най-тежките времена в държавата – през бунтовната 1997-а. Мнозина я запомниха като жената, която пееше „Къде си вярна ти, любов народна“ в окупирания и замерян с павета парламент по време на големите протести.

Последните месеци Клара Маринова почти не излизала от дома си, тъй като се чувствала отпаднала и без сили. Тя даже се консултирала с шефа на Ковид-19 отделението в „Пирогов“ на 21 февруари.
„Наскоро ми се наложи да се консултирам с доц. д-р Петър Атанасов, шеф на Ковид отделението в болница „Пирогов“. Той е блестящ лекар, страхотен професионалист и най-важното – прекрасен човек. Не ми стигат думите за моето възхищение. Няма да забравя и съпричастността на неговата съпруга Ира Атанасова, благодаря от сърце!“, написа само няколко дни преди да си отиде Клара Маринова. 
Радио К2, където Клара Маринова работеше от 2008 г. буквално до последния си дъх, е подготвяло проект, с който журналистката ще може да има аудио- и видеовръзка, за да прави интервюта с политици. Това разказа Илиана Беновска, собственик и управител на медията. Проектът на радиото е бил нужен за Клара Маринова, тъй като тя е била в процес на дълго възстановяване след няколко операции на стави и коляно. Именно тези операции са причината предаването ѝ в тв „България он еър“ да спре преди близо половин година.

Маринова обаче продължи да работи за радио К2, където впрочем е поканена от Беновска през 2008 г., след като никъде другаде не можеше да работи като журналист. Това се случва след края на мандата ѝ като депутат от БСП. За да оцелее, беше принудена да се върне в родното си село Ресилово, където беше отворила магазинче за дрехи. Дори и тогава обаче се опитваше да върши работата си като журналист и помагаше на местната кабелна телевизия. От години обаче не живеела в Ресилово.

Местните не са я виждали отдавна. Там тя имала къща с двор в края на селото.
Съпругът на Маринова отдавна е покойник. От него тя има голям син Иво, който е успешен бизнесмен в България, но развива фирмата си и по света, затова вестта за кончината на майка му го сварва в Минск, Беларус. Клара се гордееше и с внучка Никол.

Прегледана: 51608

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече