Откривателят на Коста Цонев издъхна забравен в старчески дом

0

Големият кинорежисьор и откривател на актьора Коста Цонев – Иван Терзиев, е издъхнал миналата седмица на 87-годишна възраст в Дома за ветерани на културата в столичния квартал „Захарна фабрика“, където прекара последните години от живота си, забравен от близки, приятели и културни дейци.

Терзиев бе един от 13-те обитатели на старческия дом, но дълго боледуване секна земния му път. Самотата и забравата разяждаха душата му, но до последно той живее със спомените за емблематичните си филми – „Господин Никой“, „Силна вода“, „Мъже без работа“, „Селцето“, които бе създал. Режисьорът попаднал в старческия дом по лошо стечение на обстоятелствата, но не се срамувал да изкара старините си там. Смятал за жестока ирония на съдбата, че с професионалните си успехи заслужил хем орден „Кирил и Методий“ – първа степен, хем да тъне в самота в държавна институция. „С какво съм известен ли? Може би с това, че направих Коста Цонев звезда. Аз държах той да участва в моя филм „Господин Никой“ и с него стана звезда“, с усмивка повтаряше до последно носителят на много награди за кинематография.

Той бе любимец и на студентите си в НАТФИЗ, НБУ и
Югозападния университет, където водеше лекции, преди да го застигнат старческите нерадости.
Иван Терзиев е роден на 11 февруари 1934 г. в град Ловеч. Там завършва и средното си образование, като е първенец на випуск 1951 г. Продължава образованието си във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в София, където през 1958 г. завършва актьорско майсторство. Като актьор в Плевенския театър, където първоначално е разпределен, Иван Терзиев се включва в работата на основания в града киноклуб „ПЛЕВЕН-ФИЛМ“, където заснема 2 новели, на които е сценарист и режисьор. Прави бляскава режисьорска кариера, а през миналата 2020 г. бе награден от президента Румен Радев с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за приноса му в областта на киното.

Прегледана: 51596

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече