АД! 10 години семейство от с. Стожер живее в колиба

0

Тричленно семейство от добричкото село Стожер получи фургон за живеене от Фондация „Милостиво сърце”, съобщи за Про Нюз Добрич председателят на организацията Александър Иванов. Досега  57-годишната Радка и синовете й Михаил, на 35 години, и Радослав на 33 са живели в колиба при крайно тежки условия повече от 10 години.

Иванов получава сигнал за бедстващото семейство преди около 20 дни. Обажда му се собственичката на кравеферма „Милкана” в Стожер Милка Василева. Разказва, че от известно време един от братята работи при нея. В розговор той й се оплаква, че предната вечер е замръзнал. Василева решава да види при какви условия живее. „Сподели, че просто е плакала с глас”, каза председателят на Фондация „Милостиво сърце”.

След получаване на сигнала и снимки, които му изпраща собственичката на „Милкана”, той също посещава мястото. „Намирал съм бездомници в подлези, в изоставени къщи и строежи, но такава мизерия и такъв ужас не съм виждал”, сподели Иванов. По думите му самата колиба е направена от найлони, юргани, стари килими, пътеки. Вътре има две легла и малка печка на дърва. Радка споделила, че през зимата в колибата е много студено. Когато завалял сняг и заради запалената печка се топял върху нея и синовете й започвали да падат ледени капки.

В момента на посещението на Александър Иванов жената готвела в малка тенджерка дадени и от добри хора картофи и грах за синовете си. Топлела вода в кофи, в които перяла. Семейството нямало вода и ток в колибата, вземало вода от близък кладенец. Колибата е висока около 1.20 метра, за да влезеш в нея трябва да се наведеш, все едно е хралупа, каза председателят на Фондацията.

„С всеки случай се запознавам лично. Защото има хора, които стоят и чакат да им се помогне, мързеливи са”, сподели Иванов. Направило му впечатление, че въпреки мизерията в колибата е много чисто, леглата са оправени, опънати. До нея има дворче, в което жената си сее картофи, лук, чесън. В залепено до колибата помещение отглежда 5 кози.

Александър Иванов организира бърза кампания сред близки и приятели за набиране на средства. Събрани са около 4 000 лева, които са за закупуването на фургон и пренасянето му до мястото където живее семейството. Фургонът е възможно най-големият намерен – около 20 квадрата. Геодезисти безвъзмездно измерват и определят мястото, което е собственост на семейството, за да бъде поставен на него фургонът.

Добри хора помагат за обзавеждането. На пода е поставена ламарина тъй като се отоплява с печка на дърва. Във фургона има три легла, двете от които с ракли, канапе, печка, две маси. В момента няма ток и вода, проблемът ще се разрешава тепърва. Закупена е малка соларна система, за да може вечер семейството да е на светло. Близка на Иванов предоставя средства, с които е закупен един тон дърва.

Председателят на Фондация „Милостиво сърце” разказа, че заради хората, които са влизали във фургона докато са пренасяли мебелите ламарината е била цялата в кал. „Когато отидох за пореден път жената беше излъскала всичко, грам боклук нямаше. Това говори много добре за нея – че полага усилия да се избавят от тежкото положение, в което са изпаднали”, сподели Иванов.

Прегледана: 52102

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече