Мръсните тайни на „Нестле“ и „Милка“: Шоколадът – радост за много деца по света е ад за милиони африканчета

0

Последиците от пандемията не подминаха и производителите на какао. Цената на един тон какаови зърна е паднала през миналата година с 13 процента. В един момент спадът дори достигна 25 процента. За много деца, които се трудят на какаовите плантации в Африка, това са много лоши новини.

В Гана и Бряг на слоновата кост, където се произвеждат 70 процента от цялото какао на света, детският труд е забранен. Но забраната не се спазва. Според проучвания по темата, само в Гана около 1 милион деца са заети на какаовите ферми, като сред тях има дори 5-годишни. Напоследък техният брой дори се е увеличил, сочат данните.

На този фон в средата на февруари правозащитната организация International Rights Advocates (IRAdvocates) със седалище в САЩ внесе колективен иск срещу няколко производители на шоколад. Обвинението е за търговия с хора и принудителен труд. Ищците са осем граждани на Мали, които като деца са били отвлечени и принуждавани да работят на какаови плантации в Бряг на слоновата кост, пише „Дойче веле“.

В иска се споменават имената на някои от най-големите производители на шоколад в света, сред които Nestlè, Mars, Mondеlez (Milka) и други. Там се казва, че те „печелят от продажбата на евтино какао, което берат деца роби“.

Шефът на IRAdvocates Тери Колинсуърт припомня по този повод, че още през 2001 г. въпросните фирми са подписали Протокола Харкин-Енгел, в които се ангажират след 2005 година да преустановят използването на детски труд. Вместо това те са си издействали продължения на крайния срок и сега твърдят, че до 2025 г. щели да намалят със 70 процента зависимостта си от детския труд. „По този начин те признават, че всъщност използват детски труд,“ казва Колинсуърт.

В действителност децата от какаовите плантации работят за по няколко цента на ден – ако въобще получават някакво възнаграждение. Но също и производителите на какао получават мизерно заплащане – по-малко от 1,90 долара на ден, което е под границата на бедността според стандартите на Световната банка.

Самите концерни си дават сметка за проблема, но предпочитат да говорят за детски труд, вместо за деца роби. От Nestlè посочват улеснения достъп до образование, модернизирането на методите за отглеждане на културите и подобряването на условията на живот като основни фактори за изкореняване проблема с детския труд на какаовите плантации.

Антоан дьо Сен-Африк е шеф на Barry Callebaut – един от най-големите производители на какао в света. Пред швейцарския вестник Handelszeitung неотдавна той заяви, че в Африка е широко разпространена практиката децата на фермерите да работят на плантациите на своите родители. „Това е пряка последица от бедността: понеже производителите не могат да си позволят да наемат берачи, децата им помагат за прибирането на реколтата, както впрочем е било и в Европа преди много време,“ казва той.

Сега една плантация с какаови насаждения в Африка обхваща средно три до четири хектара площ и произвежда годишно между 300 и 400 килограма какаови зърна. А са възможни 900 килограма добив, твърди още Сен-Африк. Той уверява, че производители като Barry Callebaut помагат на фермерите да повишат добива, както и да разнообразят източниците си на доходи, като например чрез отглеждане на кокошки или на зеленчуци.

Правозащитникът Колинсуърт обаче се гневи на производителите на шоколад: „От 20 години се боря – основно с Nestlè – да спрат да използват детски труд. Да допускаш африкански деца роби да берат какаови зърна за големи мултинационални компании, и то през 2021 година, е възмутително. Тази практика трябва да спре,“ казва той.

Според него, за да бъде сложен край на детския труд, цената на какаото трябва да бъде вдигната сериозно.

Прегледана: 53642

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече