Българка удушила 6-годишната си дъщеря и прикрила следите с пожар

0

39-годишната Павлина Миткова ще бъде изправена на съд в италианския град Мачерата за убийство на шестгодишната ѝ дъщеря Дженифър. Така решиха магистратите от града, намиращ се в област Марке.

Според тях през нощта на 8 януари 2020 г. българката задушила с възглавница вкъщи по-голямото от двете си деца, а след това предизвикала пожар в апартамента, за да прикрие следите от престъплението си.

Всичко това се случва в Сервиляно, красива община с 2200 души население в провинция Фермо, Централна Италия. Близо 14 месеца след смъртта на детето, потресла жителите на селото, съдията от предварителното следствие в Мачерата реши майката на Дженифър да бъде изправена на съд през юни 2021 г.

Според следователите няма съмнение, че Миткова е предизвикала умишлено пожар в жилището си, като

отворила

кранчето на газта

на готварската печка

в кухнята, след което я подпалила. Всичко това направила, за да симулира пожар с цел да прикрие удушеното си три часа преди това с възглавница дете. По време на опожаряването тя дори си изгорила лицето и ръцете. По първоначалните признания на Миткова пред карабинерите изгарянията били вследствие на опитите ѝ да извади Дженифър от горящата стая.

Нейният разказ обаче не ги убеди още от началото, тъй като момиченцето нямаше никакви следи от изгаряне по себе си, както би станало в такъв случай. Тялото на детето не било дори докоснато от пламъците. Експерти установиха по-късно чрез токсикологично изследване, че

няма никакви

следи от отровни

вещества в кръвта

и в дробовете на детето, както става при задушаване от пожар. По лицето на детето обаче били открити отоци между устата и носа му. Така след две аутопсии се стигна до заключението, че Дженифър била задушена с възглавница от майка си.

Сега обаче следователите трябва да изяснят много от неизвестните страни в престъплението, и най-вече – какъв е мотивът за убийството.

Според всекидневника “Ил Ресто дел Карлино” единият от адвокатите на българката – Джан Марко Сабиони, е поискал психиатрично освидетелстване за клиентката си. 

“Има още много неща за изясняване. На първо място, дали наистина момиченцето е било убито, като се има предвид, че наш консултант в процеса изказа хипотезата, че на него може да му е станало лошо. Освен това, не съществува мотив за престъплението. А

без мотив само

един психично

болен човек

може да убие

Затова поисках от съдията да се разпореди за психиатрично освидетелстване на Павлина Миткова, която, като се има предвид нестабилното ѝ психическо състояние, прекара и период от време в затворническа психиатрия”, каза адвокатът Сабиони.

Въпреки това искането му беше отхвърлено от съдията, който вместо това прие тезата на обвинението в лицето на Франческа Перлини. Така в крайна сметка Павлина Миткова ще бъде съдена за умишлено убийство на Дженифър, а фактът, че тя е нейна дъщеря, ще послужи като утежняващо вината обстоятелство.

Вече повече от година историята с малката Дженифър е обект на много журналистически разследвания в медиите на област Марке.

Всички бяха потресени от трагедията, разиграла се в къщата, където живеело семейството на невръстната жертва. То се преместило да живее там месеци по-рано от Мачерата. На 8 януари миналата година

през фаталната

нощ Миткова

била сама с

двете си деца,

а 40-годишният им баща –гражданинът на Косово Али Красники, бил на работа. Той бил строителен работник. Първоначално Миткова твърдеше, че се събудила през нощта от миризмата на дим и след като видяла, че има пожар, успяла да изнесе навън първо по-малкото си четиригодишно момиченце. След това се върнала и за по-голямото, но не могла да влезе заради пламъците и задушливия дим. Според изводите по-късно на пожарникарите огънят бил запален умишлено с газ от печката и пожарът обхванал само част от кухнята, но не и стаята на децата.

Още след като беше обвинена за опожаряването на апартамента и за предизвикването на смъртта на детето си, Павлина Миткова каза, че е невинна. Въпреки че нямаше мотив за престъплението, всички обаче се питаха защо майката не е извикала никаква помощ. На пожарникарите се обадил случайно минаващ шофьор. Всички се запитаха и защо е

излязла на

улицата само с

малкото си дете,

а голямото

оставила вътре

Експертите установиха, че тялото на мъртвото дете е без изгаряния и е сковано от доста по-дълго време, в сравнение с момента, когато е лумнал пожарът. Впоследствие съдебен лекар установи, че то е било мъртво три часа преди пожара. Според разказа на по-малкото момиченце вечерта преди огъня семейството гледало анимационни филми по телевизията, а после татко му излязъл. Видеокамери отвън наистина документирали излизането на бащата от къщата. Какво обаче се е случило след това в апартамента, за да накара майката да убие по-голямото си дете, не е ясно. 

Едва в края на ноември 2020 г. тялото на малката Дженифър беше погребано в гробището на град Фермо. 11 месеца то стоя на разположение на съдебните органи. За погребението дойде бащата Али Красники, който се сбогува с детето си, положено в малък бял ковчег. Погребението беше по мюсюлмански обичай и трупът беше опят от имам. Едва тогава бащата можа да прегърне за пръв път след трагедията и останалото си живо дете. Момиченцето, което днес е петгодишно, беше доведено от възпитателка от спецструктура, в която живее под протекция от януари миналата година.

Както разказват местните медии, срещата между бащата и детето била много емоционална. Двамата останали прегърнати през цялото време на церемонията. Детето

поставило

върху ковчега

на сестричката

си бял балон и

свои рисунки,

посветени на Дженифър. Само седмици преди погребението били разрешени от властите и телефонните разговори между бащата и малката дъщеря. На погребението присъствали и кметът на Сервиляно Марко Ротони, както и адвокатът на бащата, който благодарил от негово име на цялата общност в Сервиляно за събраните помощи, благодарение на които станало възможно погребението.

“Тази церемония събра отново след ужасните моменти едно семейство. От наша страна ще се опитаме да помогнем за създаването на условия за това този баща да успее да достигне отново до вътрешно равновесие и спокойствие с дъщеря си. Сервиляно беше потресено от смъртта на Дженифър и от последвалите новини, но никога не загуби чувството си на солидарност и близост”, каза кметът Ротони.

Майката Павлина Миткова беше арестувана дни след пожара, веднага щом беше заподозряна за убийството на детето си. През цялото време тя е повтаряла, че не е виновна за смъртта му. По-късно обаче

спряла да говори

и се затворила

в себе си,

станало трудно и комуникирането със защитата ѝ. През ноември намиращата се в затвора на Пезаро българка започнала да отказва да се храни с обяснението, че се опасява, че искат да я отровят. Отслабнала много. Заради нестабилното ѝ психическо състояние се наложило седмици по-късно да бъде преместена в психиатрия за затворници в Сицилия.

Прегледана: 52348

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече