COVID-19 провали 40 000 сватби в Сърбия

0

Около 40 000 двойки в Сърбия са отложили сватбите си заради ситуацията с коронавируса, а близо половината от тях изчакват този важен за тях ден от миналата година. Това съобщи за Танюг представителят на Асоциацията на организаторите на събития Никола Янкович, предаде БТА.

Той изрази надежда, че скоро може да се очаква подобряване на ситуацията за младоженците и служителите от сектора. Янкович каза, че от планираните 25 000 сватби за миналата година около 5000 са организирани със съответните сватбени празненства, а останалите са отложени за тази година. При същото търсене и през 2021 г. може да се каже, че на изчакване има потенциални 25 до 40 хиляди сватби, смята Янкович.

По данни на организаторите на събития в Белград има планирани от 8500 до 10 000 сватби. Всички тези младоженци и близките им се надяват, планират, търсят места, но не знаят дали обстоятелствата ще позволят да организират сватбеното си тържество. Това е голям проблем и за организаторите, казва Янкович, като добавя, че цялата тази индустрия има немалък принос в икономиката, например с огромното количеството храна и напитки, които се консумират на сватбите, и със значителните суми пари, които младоженците получават като подарък и после харчат в Сърбия.

„Имаме и запитвания от Централна Европа дали може с чартърен полет да доведат 220 гости да се ваксинират тук и да се организира сватба”, посочва представителят на асоциацията. Той очаква скоро да бъде реализиран модел, приет на 24 февруари в сътрудничество с Института за обществено здраве, включващ правилата, при които може да се организират сватби в условията на пандемия. Той казва, че правителството трябва само да определи дата за влизане в сила на този документ, която ще влее надежда не само на младоженците, но и на всички организатори, декоратори, цветари, фотографи и други участници в сватбените тържества.

Прегледана: 54721

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече