Сълзите на принц Чарлз трогнаха Великобритания

0

Сълзите на британския престолонаследник принц Чарлз пред ковчега на баща му принц Филип по време на вчерашната траурна церемония в замъка Уиндзор трогнаха цяла Великобритания, коментират днес медиите на Острова. А кадрите, показващи овдовялата 95-годишна кралица Елизабет II, която стои самотна в параклиса „Сейнт Джордж“, бяха най-вълнуващите. Траурната церемония продължава да е тема номер 1 в Обединеното кралство в неделния ден.

99-годишният принц Филип, недоживял да отпразнува 100-ия си юбилей през юни т.г., почина на 9 април в Уиндзор. 

Церемонията по погребението бе на военен принцип, в много тесен кръг от 30 души. Кралица Елизабет II седя сама в хора на параклиса „Сейнт Джордж“ по време на опелото на съпруга й принц Филип. Спазвайки строгите правила за социална дистанция, 95-годишната кралица даде пример дори в скръбта си, сядайки отделно от членовете на семейството си, разпръснати в параклиса. 

Преди това погребалната процесия измина разстоянието от двора на замъка Уиндзор до параклиса „Сейнт Джордж“.

Катафалката, която возеше ковчега, бе зелен военен „Лендроувър дифендър“, специално преустроен за целта по идея на самия принц Филип, който лично е участвал в проектирането преди години. Военни носиха ковчега с тленните останки на принца, служил в британския кралски флот още през Втората световна война и през целия си живот съхранил здрава връзка с армията.

Личният флаг на херцога на Единбург – принц Филип, обединяващ датска хералдика, гръцкия кръст, замъка на Единбург и черно-белите ивици на семейство Маунтбатън, адмиралската му шапка и церемониалната сабя на флота бяха поставени върху самия ковчег. Съпругът на кралицата е планирал погребението си цели 18 години. 

Общо в церемонията в Уиндзор участваха над 700 военни в парадна униформа, които отдадоха последна почит на съпруга на кралица Елизабет II. Няколко оркестъра – на кралския флот, на кралската морска пехота и на кралския полк на Шотландия изпълниха музика, подбрана от принц Филип, включително „Джерузалем“ на Уилям Блейк.

Шествието, водено от оркестъра на гвардейския гренадирски полк, се насочи към параклиса „Свети Георги“. Принц Филип е бил полковник на този полк 42 години. От двете страни на пътя бяха представители на Кралския флот, Кралските морски пехотинци, Кралския полк на Шотландия и Военновъздушните сили.

Паралелно с процесията, част от кралската артилерия изстреля залп от оръдия, а в Стражевата кула на Уиндзор звъни камбана. Церемонията по шествието бе доста кратка – само 8 минути. Кралицата се возеше в автомобил „Бентли“, придружена само от една придворна дама, докато останалата част от кралското семейство последва ковчега пеша.


„Тя е кралица и ще се държи с изключително достойнство и изключителен кураж, както винаги. В същото време тя ще се сбогува с човека, за когото е била омъжена 73 години“, каза преди опелото Кентърбърийският архиепископ Джъстин Уелби, който води службата. Той призова всички британци да се молят за принц Филип.

Принц Чарлз и принцеса Ан, най-големите деца на кралската двойка, вървяха след ковчега, следвани от братята си Едуард и Андрю. След тях бяха синовете на Чарлз – Уилям и Хари.

Участието им в процесията събуди спомени за погребението на майка им Даяна през 1997 година, когато те вървяха след ковчега й заедно с дядо си и баща си. Питър Филипс, синът на принцеса Ана, вървеше до Уилям и Хари.

Накрая на процесията бе бентлито с Елизабет II. Така за пръв и единствен път по време на 73-годишния си брак с Филип кралицата беше зад съпруга си. Строгият кралски протокол изисква, когато съпругът на Нейно Величество не е крал да върви четири крачки зад нея.

Преди началото на службата в параклиса „Сейнт Джордж“ в 17 ч. българско време в цялата страна бе обявена минута мълчание.

Всички присъстващи в храма носеха черни защитни маски и спазваха социална дистанция. По време на траурната процесия в парка те не носеха маски.

Нито един от опечалените не носеше военна униформа. По настояване на Елизабет II всички мъже от кралското семейство бяха в цивилни траурни костюми. Това решение на самата кралица мнозина разчетоха като жест към нейния внук принц Хари, който вече няма право да облича униформа заради отказа му да изпълнява задълженията си като член на британското кралско семейство.

На погребението присъстваха още Камила, херцогинята на Корноул, Катрин, херцогиня на Кембридж, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също бе сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън – чичо и ментор на принц Филип. 

Процесията спря за националната минута мълчание в 15,00 (14,00 ч. по Гринуич), сигнал за чието начало и край беше даден с оръдеен залп от източната тераса на замъка. 

Първоначално тялото на принца ще бъде положено в кралската галерия, където са погребани и други монарси. След като кралица Елизабет II си отиде от този свят, тленните останки на Филип ще бъдат преместени в галерията с нейното семейство.

Прегледана: 55011

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече