Вдовиците на големите ни актьори се поболяха: Валя Калоянчева преживя тежка операция, деменция мъчи Анахид Тачева

0

Тежки времена настъпиха за вдовиците на някои от най-големите ни актьори. Преди седмица стана ясно, че съпругата на Георги Калоянчев е претърпяла сложна операция за отстраняване на жлъчката. 86-годишната Валя понесла добре интервенцията в столична болница и вече се възстановявала успешно.

Проблемите на жената на Калата с жлъчката били от 40 години, но все ги пренебрегвала. Наскоро тя получила тежка криза и лекарите назначили операция, която била извършена по лапароскопски метод. След като я изписали, грижите за нея поел синът ѝ Явор, който живее в столицата. Другият ѝ син – Ивайло Калоянчев, който също като татко си играе в Сатиричния театър, се чувал с нея редовно, но нямал възможност да я посещава всеки ден, тъй като живее във вила в Банкя. Откакто Калата си отиде, Валя разчита за всичко само на синовете си. Тъй като по настояване на своя легендарен съпруг никога не е работила, а се занимавала с неговата импресарска дейност, нямала стаж, за да получи пенсия. Не могла да вземе и инвалидна такава, въпреки че имала ТЕЛК и 55% доказана инвалидност. Единственият доход, който получава, е вдовишка пенсия, която се равнява на половината от пенсията на покойния ѝ мъж.

Съпругата на Вълчо Камарашев, който си отиде точно преди една година – на 9 април 2020-а, също е застигната от старчески неволи, но и няма на кого да разчита за помощ. Тяхната единствена дъщеря Мина живее, работи и има семейство в Америка. Рядко се прибира у дома и не може да се грижи за своята възрастна майка.
Вдовицата на Камарашев – проф. Виолета Райнова, която е преподавала история на руския театър във ВИТИЗ, но от дълго време е пенсионирана, страдала от склероза и била трудноподвижна. Приживе той много ѝ помагал – пазарувал, ходел да плаща сметките и се грижел почти за цялото домакинство, но след загубата му се наложило тя да се справя сама в битов план. Вълчо не можа да бъде изпратен по пътя към небесния театър със заслужени аплодисменти, защото издъхна в разгара на първия локдаун у нас, когато поклоненията бяха забранени. Изборът на роднините му бе да го кремират и да отложат сбогуването за друг месец, когато обстановката в страната ще е по-нормална и всички желаещи ще могат да му поднесат цветя и уважение. Това обаче все още не се е случило година след неговата кончина.

В грижи прекарва дните си и жената на Никола Анастасов – естрадната прима и откривателка на Лили Иванова – Мария Косева. След смъртта на актьора през 2016 г. и тя се поболяла, движела се трудно и се изолирала от света. За нея се грижи единият от двамата ѝ синове, но голямата ѝ болка била, че двете ѝ момчета – Ивайло и Чавдар, не били близки. Нещото, което допълнително я сломило, било решението им да продадат семейното им гнездо с Никола – апартамента им до Руски паметник, който тя обожавала.

Вечната Анахид Тачева, първата жена на големия Коста Цонев, се сблъска с тежка диагноза през последната година. Миналата есен тя празнува 80-годишен юбилей в Америка, където живее при най-малката си дъщеря Анахид от втория ѝ брак с бизнесмена Васил Тачев. Грандамата на БНТ не си е идвала в България от дълго време, а причината за това били основно здравословните ѝ проблеми. Внучката ѝ Деси Цонева сподели, че баба ѝ получила начална форма на деменция и била на хапчета, които поддържали, доколкото може, паметта ѝ. Състоянието си тя отключила след внезапната смърт на сина ѝ Митко Цонев и двата опита за самоубийство на дъщеря ѝ Теодора Цонева. Анахид познавала близките си, но сякаш от мозъка ѝ били изтрити моменти, свързани с Митко. Вече не споменавала името му и не можела да се сети за важни дати от неговия живот. Близките ѝ си обясняват, че „изтриването“ на тези спомени се случило след шока от загубата му. Физически обаче бившата говорителка се чувствала добре.

Ковид-19 пък изкара акъла на вдовицата на Григор Вачков – Силвия. Майката на Марта Вачкова, която наскоро навърши 80, миналия декември попадна в Александровска болница след тежка среща с коронавируса. Въпреки че съпругата на Митко Бомбата изкара цялото лято и есен в изолация в провинцията, когато се върнала в София, излязла един-единствен път от жилището си до магазина и успяла да се зарази с китайския вирус. Първоначално смятала, че е настинала, защото била на терасата с мокра глава, но след като вдигнала висока температура, дъщеря ѝ веднага настояла да я настанят в болница. Силвия не се противила и благодарение на бързата намеса на Марта и лекарите успели да овладеят бързо болестта ѝ.

Прегледана: 53421

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече