Владимир Каролев е падал 400 м в Пирин

0

Братята Стойчо и Росен Баненски от Банско, доброволци в екипа планински спасители, откриха късно през нощта срещу понеделник под връх Тодорка в Пирин популярния финансист, но и запален планинар Владимир Каролев. Братята са били част от спасителния екип към ПСС отряд Банско, които търсеха Каролев от неделя следобед в планината.

Стойчо Баненски е зам.-кмет на Банско, а брат му Росен е директор на Национален парк “Пирин”. Техният баща Методи Баненски координираше спасителната акция.

Владимир Каролев е открит в безсъзнание около 00:40 часа в понеделник в района на Жабешкото езеро в Пирин. Падал е около 400 метра. Каролев вчера е карал сноуборд, бил е на връх Тодорка, висок 2746 м, сутринта към 10 ч. Той редовно задоволявал тръпката си и

Около 14:00 ч. негови приятели му позвънили по телефона, но се оказало, че няма покритие. Малко след 17:00 ч. разтревожените му приятели се обадили на планинските спасители и започнала издирвателната акция.

Каролев се е спуснал по един от западните улеи от връх Тодорка, вероятно се е подхлъзнал и паднал по стръмния склон. Загубил е контрол и се е забил в храсталаци. Открит е с няколко счупвания по тялото, като най-сериозното е пукнат череп. В мъглата през нощта спасителите на ръце в носилка са го свалили до долна станция на лифта, откъдето линейка го е транспортирала в безсъзнание до болницата в Разлог. Лекарите дават надежда за подобряване на състоянието му, защото е

реагирал с очи на докосвания по тялото му. Състоянието му е тежко

но позволява да бъде транспортиран в столична болница, казаха лекарите в Разлог.

“Владимир Каролев от години кара сплитборд и съм сигурен, че има туристическа застраховка за инциденти в планината“, коментира пред bTV Горан Иванов – приятел на икономиста. Според него най-вероятната причина за инцидента е падане, а не технически проблем в екипировката. Много рядко кара сам. Обикновено винаги има някой с него. Било то и с още един човек. Владо е планинар от доста години, може би 40 г. Винаги е подхождал отговорно, даже сме си говорили как се реагира в подобни ситуации”, разказа Иванов. По думите му Каролев винаги

кара по ръба на улеите, така че при лавинна опасност да не бъде засегнат

Иванов допълни, че финансистът всеки път е добре екипиран в планината – носи протектори, каска и допълнителни системи за сигурност с вграден GPS.

“Владимир Каролев е с политравма, счупен череп, мозъчни кръвоизливи и травми на гръдния кош“, потвърди директорът на МБАЛ – Разлог д-р Божидар Велев. В момента се реанимира, на по-късен етап ще бъде ясно дали и кога ще бъде транспортиран за столичната болница „Пирогов“, допълни д-р Велев.

В разложката болница преди обед пристигнаха и медици от „Пирогов“ с реанимобил, които прецениха как Каролев може да бъде транспортиран в София. На мястото дойдоха и министърът на здравеопазването в оставка д-р Костадин Ангелов, както и директорът на болница “Пирогов” проф. Асен Балтов . Здравният министър и директорът на “Пирогов” заедно с другите лекари прецениха, че състоянието на Каролев е стабилизирано достатъчно,

за да може да бъде преместен в столицата, където да получи необходимите

грижи със специализирана апаратура. Състоянието на Владимир Каролев е стабилно, но все още има опасност за живота му, обясни по-късно директорът „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Транспортирането до София премина успешно и икономистът е в стабилно състояние. Лечението му ще продължи в неврохирургичната реанимация на спешната болница. Лекарите на „Пирогов“ ще направят всичко възможно, за да овладеят цялостното състояние, но прогнози трудно могат да се дадат в момента. И Господ трябва да помогне, каза още проф. Балтов. Все още не е ясно кога ще могат да се направят оперативни интервенции. „Нека да мине острият период. Счупеният глезен е най-малкият проблем. Нови изследвания трябва да прецизират черепно-мозъчната травма и тогава ще се вземе решение. Животът на Каролев още не е извън опасност“, уточни шефът на „Пирогов“ следобед.

Прегледана: 55097

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече