Радиоводеща на BBC почина след ваксинация с „АстраЗенека“

0

44-годишна радиоводеща от BBC  е починала миналата седмица, след като е получила кръвни съсиреци, предизвикани от имунизацията й с ваксината на „АстраЗенека“,  съобщиха от семейството й, цитирани от BBC.

Лиза Шоу, която е работила за BBC Newcastle, починала в петък в Кралската виктория в Нюкасъл. Смъртта на майката на едно дете беше обявена в неделя.
Рик Мартин, който е работил с нея, я описва като „доверен колега, брилянтен водещ, прекрасен приятел и любяща съпруга и майка“. „Тя обичаше да звучи по радиото и беше обичана от нашата публика. Загубихме специален човек, който означаваше много за хората.“
Семейството й заяви, че тя е развила „силно главоболие“ седмица след като си е поставила ваксината на „АстраЗенека“, преди да се разболее сериозно и да бъде лекувана от кръвни съсиреци.
„Опустошени сме и в живота ни има дупка, която никога не може да бъде запълнена. Ще я обичаме винаги“, написа още семейството й. „Огромно утешение беше да видим колко е обичана от всички, до чийто живот се е докоснала, но в момента искаме поверителност, за да скърбим като семейство.“
BBC потвърди, че съдебен лекар в Нюкасъл ще разследва смъртта й, след като една от потенциалните причини е посочена като „усложнение на ваксинацията срещу COVID-19 с „АстраЗенека“.
Установена е връзка между ваксината и изключително редки форми на кръвни съсиреци. Към днешна дата в Англия са приложени почти 35 милиона дози на „АстраЗенека“, като са докладвани 332 случая на тромбози в следствие на имунизацията и 58 смъртни случая.
В резултат на това на всички под 40 години във Великобритания се предлагат алтернативни ваксини срещу COVID-19.
За хората на около 40 години рискът от съсирване се оценява на един на 100 000, а шансът да умре е около един на милион.
Следователно, британският медицински регулатор MHRA заяви, че предимствата на ваксината надвишават рисковете при повечето възрастови групи.
В четвъртък германски учени обявиха, че може да са открили причината за образуването на кръвни съсиреци, свързани с ваксините на „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“.

Прегледана: 65254

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече