Педофилия и в църквата в Мюнхен

0

Един от най-влиятелните католически архиепископи в Германия подаде оставка, като посочи като мотив провала на Църквата в отговора й на случаите на сексуални посегателства, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

67-годишният кардинал Райнхард Маркс, архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, публикува онлайн части от писмото си до папа Франциск, в което обявява своето оттегляне. Той пише, че иска да поеме част от отговорността за „катастрофата със сексуалните злоупотреби, извършени от служители на Църквата през последните десетилетия“.
Според Маркс, който ръководеше конференцията на германските епископи от 2014 до 2020 г., разследването е показало, че е имало „много лични и административни грешки, но също така и институционни или системни провали“. Католическата църква е достигнала „мъртва точка“, предупреди той.


Неотдавнашните дискусии показаха, „че някои в Църквата не искат да приемат тази отговорност и вината на институцията и се противопоставят на всеки диалог за реформа и обновление, свързани с кризата“, подчертава кардиналът в жлъчното си писмо.


През 2018 г. поръчан от Църквата доклад установи, че в интервала между 1946 и 2014 г. нейни служители в Германия са подложили на сексуални посегатества най-малко 3677 души. Над половината жертви са били на 13 години или по-малки по време на престъпленията, а близо една трета от тях са били малолетни момчета, помагащи на свещениците.


По-рано тази година друг доклад за сексуалните злоупотреби в диоцеза на Кьолн посочи множество случаи на сексуални посегателства от страна на свещеници. Архиепископът на Хамбург – бивш служител на Църквата в Кьолн, който беше обвинен в доклада – подаде оставка и получи „почивка“ с неуточнена продължителност, отбелязва АП.

Прегледана: 61761

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече