Семейството на Чичко Филипов се разпадна

0

Пет години след смъртта на първия телевизионен говорител у нас – незабравимия Никола Филипов, близките му хора са пръснати из целия свят. Емблемата на БНТ си отиде неочаквано на 86-годишна възраст през 2016 г., потънал в самота.

През последните години от живота си той бе разведен с голямата си любов и майка на двамата му синове – актрисата Лиляна Филипова. Макар да е на достолепна възраст, тя продължава да радва почитателите си и до днес. Лили издаде своята автобиографична книга „Из моя театрален свят и не само…“, с която понякога обикаля страната и организира литературни четения. Съпругата на Чичко Филипов, както поколения българи помнят телевизионната легенда, обитава неговия голям апартамент, който той ѝ остави след развода им, премествайки се в малка гарсониера, отново в столицата.

Знае се, че в България е само един от синовете им, който дълго време бе безработен и родителите му се тревожеха за него и реализацията му. Другият обаче е успешен компютърен спец и от доста години е емигрант в Англия. Двете внучки на говорителя също са в чужбина. Едната живее в Италия, а другата – в САЩ, страната на неограничените възможности. Докато бе жив, Филипов се гордееше с тях, макар да ги виждаше рядко. Твърдеше, че не е самотен, и дните му минаваха в компанията на неговите безчет книги и грамофонни плочи. В последните си години той бе създал своя частна библиотека в жилището си, която негови познати сега имат амбиция да направят посещаема за читатели и да качат съдържанието ѝ в интернет пространството, за да може всеки да има достъп до него.

Доайенът на БНТ никога не недоволстваше от пенсията си, макар да бе пенсионер от 1990 г., когато е и последният му паметен ефир. Не обичаше да се оплаква и не търсеше пари и признание. Въпреки че бяха далеч, наследниците му се грижеха за него. В дома му беше пълно с техни снимки. Чичко Филипов не можа да доживее да стане прадядо – една от последните му мечти.

Прегледана: 60835

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече