Спайк Лий от Кан: Чернокожите продължават да са гонени като животни

0

Расизмът продължава да е актуална тема, както в киното, така и извън света на седмото изкуство – зад тази теза застана режисьорът Спайк Лий, който от днес застава начело на журито в международния филмов фестивал в Кан.

32 години след като представи филма си „Прави каквото трябва“, чернокожият кинодеец подчерта, че сюжетът му все още звучи застрашаващо реалистичен. В първата си творба, която класира в състезанието за „Златна палма“, Лий представи история за смърт на чернокож, причинена от полицай.

„Човек би си помислил и би се надявал, че толкова години по-късно чернокожите няма да бъдат гонени като животни“, заяви режисьорът в рамките на пресконференцията на журито в Кан. По-късно той обяви, че френският фестивал е най-добрият такъв.

Медийното събитие бе последното за членовете на журиращия панел извън „балона“, в който ще трябва да влязат за форума. Това означава, че всички девет души ще се откъснат от външния свят с цел да предпазят себе си и останалите от фестивала от COVID-19.

Спайк Лий е първият председател на журито с тъмен цвят на кожата в историята на форума, а качествата на състезаващите се филми ще оценяват още Сон Кан-хо, Милен Фармер, Маги Джиленхол, Таар Раим, Мати Диоп, Мелани Лоран, Клебер Мендонса Фильо и Джесика Хауснер.

Междувременно дамите сред тях бяха категорични, че преобладаващият нежен пол в панела със сигурност ще остави своята следа върху фестивала.

„Смятам, че жури с мнозинство от жени може да реагира по различен начин на филмите. Със сигурност мисля, че правим различни филми. Любопитно ми е да разбера какво ще се случи с тази нова формулировка“, заяви пред медиите Джиленхол.

Фестивалът в Кан се открива тази вечер с прожекция на мюзикъла „Анет“ (Annette), в който участват Марион Котияр и Адам Драйвър. Режисьор на филма е Лео Каракс, а сюжетът проследява любовта между стендъп комик и оперна певица в съвременен Лос Анджелис и животът им след раждането на тяхното дете.

Прегледана: 63270

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече