Нов тормоз над близките на Янек Миланов

0

Почти година след мистериозното изчезване на дупничанина Янек Миланов все още няма никаква следа от него, а институциите гробовно мълчат за случая. Няма вече брифинги и визити на главния прокурор Иван Гешев, а министърът на вътрешните работи Бойко Рашков не е обелил и дума по темата, откакто е на поста си.

Потънали в отчаянието си, роднините на Янек все още търсят истината за неговото изчезване. На 3 август 2020 г., пише Флагман.бг

Днес обаче разполагаме с нови обезпокояващи данни, както и с разказа на Димитър Недев, който бе заплашен с убийство от арестувания веднага след това Васил Капланов – Каплата. Недев твърди, че тормозът срещу него продължава от сина на Каплата, а полицията и прокуратурата в Дупница го покровителстват или по-скоро се правят, че няма такива действия.

Ето какво ни разказа Димитър Недев, предостави и доказателства:

„Фалшив Фейсбук профил сипе обиди по мой адрес и по адрес на семейството ми. Обиждат дори 2-годишната ми дъщеря, съпругата ми също. Многократно съм пускал жалби в прокуратурата и в полицията, но не съм получил никаква реакция. Профилът пише на мен, на брата на Янек – Марио Миланов, както и на журналистката Десислава Панайотова, която разследва изчезването и също бе подложена на тормоз. Подозирах, че зад псевдонима се крие синът на Васил Капланов – Николай, затова преди ден с него бяхме на очна ставка в полицията. По мое настояване, освен следователя в стаята имаше и двама униформени. Малко след това Николай се издаде, че профилът е негов, защото ме е записвал и от фалшивия Фейсбук ми изпрати звук от очната ставка в полицията – няма кой друг да е записал, освен него, просто няма. Заплаши ме от този фейсбук, че ще разпрати записа по всички мотоклубове, защото аз съм и председател на такъв в Дупница. Опитва се да ме изложи. Към семейството ми има толкова изписани обиди. Бил съм шпионин на Гешев, к**ва, боклук и всякакви цинизми. Той коментира от профила под всяка снимка в страницата на мотоклуба“, разказва Недев.

Наша проверка установи, че профилът, който е обиждал и заплашвал близките на Янек Миланов, все още съществува и продължава да гастролира по групите на Дупница.

„Притеснен съм, толкова нагли хора не съм срещал досега. Записът съм го подал в София, защото нямам абсолютно никакво доверие на полицията и прокуратурата в Дупница. Абсолютно всичко, което съм говорил пред тях, се знае после. Обърнали сме се и към министър Бойко Рашков, но нещата много се бавят. Пишем до него имейли, но не получаваме отговор“, добавя Димитър Недев, а гласът му звучи наистина тревожно, като на баща и съпруг, който иска да защити близките си.

Флагман.бг припомня, че след заплаха за убийство от Васил Капланов към Димитър Недев през август 2020 г. до момента Каплата е под домашен арест. Тогава Капланов изпраща SMS, а след това се обажда на Димитър и по телефона, което е доказано и предадено в полицията. Такава заплаха Недев е получил и от сина на Каплата – Николай, но той по-късно бил оправдан.

„Проблеми досега не съм имал с никого, но тези хора се заядоха с мен, започна се с психически тормоз, нанасят щети по колите ми – намирам счупени брони, драсканици… В Дупница се носят и слухове, че Каплата е забелязван извън дома си, а гривната му е сменяна поне 6 пъти, тъй като е намерил начин да я заглушава. В полицията ми казват да пускам жалби, а после нищо. По-големият проблем е, че от прокуратурата не правят нищо. Моето дело го пращаха от Дупница в Несебър, защото заплахата е получена там, в Слънчев бряг миналата година. След три дни върнаха производството в Дупница“, казва още Недев и завършва с думите, че Янек Миланов е бил негов истински приятел, член на неговия мото клуб, много добро и възпитано момче.

Флагман.бг припомня, че още в началото на август 2020 г., първата седмица след изчезването на Янек сигналите на семейството сякаш бяха неглижирани от институциите, а реакция почти нямаше. За последно Янек е видян на 31 юли вечерта, когато се качил в колата на бившия гард на Братя Галеви – Васил Капланов – Каплата и оттогава следите му се губят. Според данни от разследването и от близки приятели на Янек, двамата са имали спор заради бившата жена на Каплата – Петя Николова.

Около 20 дни след изчезването на Янек институциите сякаш се събудиха. На територията на Дупница започна мащабна спецакция по издирването на Янек, главният прокурор на Република България Иван Гешев пристигна на място и се срещна с Марио Миланов – брат на изчезналия мъж. Тогава Гешев отсече пред телевизионните камери: „Ще направим всичко възможно да не се върнат мутренските времена!“

Дали се върнаха – преценете сами!

Почти веднага след посещението на главния прокурор в Дупница той нареди проверка по случая и в РУ Дупница. А шефът на районното Борислав Динев обяви, че няма закъснение в издирването на Янек. След няколко дни Васил Капланов – Каплата се озова в ареста, но не заради отвличане на Янек Миланов, а за заплахата срещу Димитър Недев, а след това го пуснаха под домашен арест. В момента той няма право да излиза от дома си, следят го и с гривна, уж…

Междувременно Дупница се вдигна на протест. Жителите на града викаха под прозорците на полицейския шеф Динев „Къде е Янек?“ Но отговор така и не получиха, няма такъв и до днес…

Затова официалната информация около изчезването на Янек Миланов продължава да бъде твърде оскъдна.

Припомняме, че досъдебното производство за отвличане бе образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек. И към момента няма привлечен обвиняем.

След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Оперативните действия се водят от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция „Национална полиция“. Бяха извършиха няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир „Дяково“, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Последното издирване се проведе в началото на месец декември 2020 г., отново в язовир „Дяково“.

Главният прокурор Иван Гешев посети на два пъти Дупница. Първият път проследи старта на издирвателните действия, а при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря „студени досиета“, свързани с Васил Капланов, основен заподозрян за изчезването на Янек.

И от тогава цари мълчание… гробовна тишина!

Прегледана: 67290

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече