Владимир Живков умря, изоставен от сина си като инвалид с 420 лева пенсия

0

Синът на Тодор Живков – Владимир, почина на 22 юли, точно 40 години след като от този свят отлетя и неговата сестра Людмила. Наследникът на бившия Първи издъхна на 69-годишна възраст в Александровска болница, където постъпил със сериозни усложнения.

През последното десетилетие Живков-младши бе покосен от редица болести. Той преживя два последователни инсулта, които го оставиха инвалид. Единият крак и едната ръка на Вовата, както го наричаха близките му, бяха парализирани. Мъчеше го и напреднал стадий на диабет. Малко преди да си отиде, Владимир се отказал от инвалидната пенсия, която му се полагала, тъй като нямал сили да минава през ТЕЛК непрекъснато, разкри неговата тъща Зорка. Парите, които получавал за старост до смъртта си, били едва 420 лева, макар че в публичното пространство вървеше слух, че е успял да се облажи с пенсия от 700 лева. През последната година той бе абонат на социалния патронаж и получаваше доставки на храна до дома си.

Голямата болка на Владимир Живков до последно си остават влошените отношения с неговия първороден син Тодор Живков, кръстен на дядо си. С момчето си Владко не се бе виждал, откакто той бил едва 10-годишно дете. Тодор-младши е плод на любовта му с красивата плевенска поетеса Маруся Мирчевска. С нея се женят на пищна сватба, на която им кумува Георги Йорданов – зам.-председател на Министерския съвет по Байтошово време. Малко след размяната на обетите им се ражда син. Крахът обаче настъпва само 4 години след брака, като молбата за развода подава Владимир. Върху бившата вече снаха на Тодор Живков – Маруся, се стоварва целият гняв на фамилията. Тя е лишена от родителските си права, а малкият Тошко остава при баща си. След промените през 1989 г. обаче Мирчевска успява да си върне детето и заминава с него първоначално за Москва, а после за САЩ, където е и до днес.

Там се установява и синът на Владимир, който никога повече не се прибира в България и не пожелава да се срещне с баща си. Дълго време за Тодор Живков-младши не се знаеше нищо, преди да се прочуе като покер играч от световен ранг, натрупал състояние от десетки хиляди долари със залагания. Той е женен за рускинята Вероника, с която имат две деца – момче и момиче. Владимир умира, без да успее да ги види на живо. В Щатите синът на Владко живее като холивудска звезда в голямо имение в града Калабас, Калифорния. Преди няколко месеца той нанесе пореден удар срещу татко си, като се отказа официално от неговата фамилия. Тодор се прекръсти на Тед Морган и влезе в бизнеса с продуциране на филми. Все пак обаче той долетя от САЩ за погребението на баща си, който бе изпратен от семейството и неколцина приятели.

Опелото бе организирано от потъналата в скръб Валентина – втората съпруга на Владимир. До последните му мигове на този свят Валя бе неотлъчно до Вовата и се грижеше той да се чувства добре. Откакто Владимир бе пенсиониран, само тя работеше и вкарваше доходи в семейството. Двамата обитаваха наследствената му къща на емблематичната ул. „Секвоя“ в столичния квартал „Бояна“. От време на време се местеха в селото на нейните родители – Кременик, тъй като години наред двамата били тормозени от познати и непознати, които хвърляли камъни по дома им, правели им мизерии и ги хулели с грозни думи на висок тон.

Владимир и Валентина имат една дъщеря – Елизабет. Тя също не бе с баща си в последните му мигове, но си дойде от чужбина за погребението му. Красивата Елизабет е завършила Италианския лицей в Горна баня, а след това и университет в Италия, където живее. В момента е моден дизайнер и има своя собствена марка. Сгодена е за италианец, но баща ѝ не доживя да я види като булка, нито пък да му роди внуци. Щерката на Владко и Валя също приемала фамилията си като бреме. Затова и не искала да живее в България, където всички я съдели за делата на дядо ѝ.

Сега близки до семейството шушукат, че може би Владимир ще разрази поредна война в клана Живкови след смъртта си. Наследството му ще трябва да бъде делено между сина, дъщеря му и вдовицата му. Само къщата му в „Бояна“ струва над 2 милиона лева. Смята се, че имал и спестявания, защото, преди да се поболее, въртеше бизнес с парфюми.

Прегледана: 64790

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече