Расистки скандал с Наоми Осака в Япония

0

Грандиозен расистки скандал се задава в Япония, след като местна медия разкри информация от навечерието на олимпийските игри в Токио.

Оказва се, че предишният шеф на организационния комитет на игрите Йоширо Мори не е искал звездата в тениса Наоми Осака да запали олимпийския огън по време на церемонията на откриването.

Той е отхвърлил тази възможност и е избрал бейзболиста Хидеки Мацуи, който е звезда в родината си, а и е играл за славния тим на „Ню Йорк Янкис“.

Аргументите на Мори, записани в стенограма от заседание – поне така твърди медията „Инсайдър“ в Токио, са били: За тази роля ни трябва някой, който е пълнокръвен японец и символицира нацията ни.

Осака не отговаря на описанието – тя е наполовина японка, наполовина от Хавай заради родителите си, а и е израснала в САЩ, а не в родната си страна.

В края на март Мори бе принуден да подаде оставка от поста заради серия разкрития за корупция в организационния комитет.

Конкретният повод обаче беше именно расистки, скандал, когато той бе обидил заради цвета на кожата им стотици доброволци, идващи от други държави за олимпиадата.

След неговото оттегляне за изключително високата чест бе избрана Осака, която запали огъня на 23 юли в Токио.

Прегледана: 66865

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече