Архитектът на „Чинията“ на Бузлуджа погреба и двете си жени

0

Акад. Георги Стоилов е сред най-известните български архитекти. На 92-годишна възраст той продължава да е в отлична форма и да работи неспирно. Развълнуван е и от реставрацията на един от емблематичните си обекти, а именно най-големият комунистически монумент на Балканите – Дом-паметника на БКП на Бузлуджа.
В личен план обаче Стоилов не може да се похвали с нищо хубаво. Признава, че животът му е изпълнен със самота. В съвсем кратък период загубил и двете си съпруги. Първа починала Кина, втората му жена, а миналата седмица дойде и вестта за смъртта на поетесата Лиляна Стефанова, с която архитектът също е имал брак. „Сам съм вкъщи. Това е най-трудното – денем, нощем сам, да няма с кой… Е, в събота идва единият внук, в неделя идва другият, това все пак е нещо, но те са заети, имат си работа“, споделя с тъга Стоилов, който е записал името си със златни букви в българската история и е заемал някои от най-висшите длъжности в държавата, като министър на архитектурата и благоустройството и кмет на столицата София.

Георги Стоилов има един син от втората си жена Кина, който е кръстен на него. И той вече бил пенсионер, иначе работел като художник-скулптор. Създателят на Бузлуджа се ядосвал, че във фамилията нямало на кого да предаде знанията и опита си, защото никой не избрал да приеме потомствено неговия занаят. И тримата му внуци били гении в сферата на компютрите, но само един решил да си пробва късмета в чужбина. Другите двама предпочели да останат в България, а и да са близо до своя дядо. Радва го и правнук, който пак е кръстен на него. Георги-младши трето поколение бил вече ученик и Стоилов се надявал поне той да се влюби в неговата професия.

Почти всяка година се качвал до паметника на Бузлуджа, проектиран от него. Сега виждал светлина лъч в тунела, но доскоро му било болно да гледа как внушителното здание се руши и тъне в мизерия. Акад. Стоилов от младеж е верен на социалистическите идеи и все още продължава да е член на БСП, но не е изкушен от политиката. Мечтите му са устремени другаде – да види някой от проектите му за небостъргачи осъществен.

Прегледана: 69075

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече