Почина Стефан, чиято майка поиска евтаназия за нея и него

0

Почина тежкоболният Стефан, чиято майка Рени Григорова поиска евтаназия за нея и него.

Преди 4 години „България Днес“ ви разказа за драматичната съдба на двамата. Стефан имаше засегнат център на говора, развил бе епилепсия, диабет, хипертония и остеопороза. Често правеше припадъци и изпадаше в клинична смърт. Увреден беше още при раждането и доувреждан с годините. Стефан издъхва на 32 години, но имаше развитието на 2-годишно дете.

„Детето ми си отиде… лети, миличък“, отрони съкрушената Рени, която до последния момент не изостави сина си. За разлика от бащата, който ги напуска, след като на 18 години Стефчо получава първия си тежък епилептичен припадък. От приема на лекарства само за два месеца момчето напълнява и от 60 става 160 килограма. Рени казва, че съпругът й е човек, който не обича трудностите. Така грижите за увреденото момче падат изцяло на нейните плещи. Те се принуждават да напуснат София и се местят в Радомир.

Григорова отдавна се беше приготвила за най-лошото. „Страх ме е, че някой ден ще се събудя и ще го намеря отишъл си. Това неминуемо ще стане!“, каза преди 4 години борбената майка. Затова и тя поиска незабавна евтаназия за нея и болното й дете.

От 20 април тази година Рени започна да събира подписи за създаването и приемането в България на закон за контролираната евтаназия. Признава, че не става дума единствено за личния й казус, независимо колко тежък и драматичен е той. „Става дума за възможността да не обричаме на нечовешки страдания и да не удължаваме мъките на хората. Мисля, че това е нормален и човешки подход – по хуманен начин да освободиш някого от страданието. И, разбира се, че това не може да става безконтролно, точно затова настоявам за създаването на закона за контролирана евтаназия“, каза Григорова, но синът й не дочака промяната.

В резултат на мъките, през които минава през последните три десетилетия, Рени получава 4 инсулта. Пенсионирана е по болест въпреки образованието си и 8-те езика, които знае.

Прегледана: 72510

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече