Народна певица почина, ограбена от Слави Трифонов

0

Преди по-малко от 2 месеца, на 87-годишна възраст, си е отишла една от емблемите на народната музика у нас Мария Кокарешкова. Последните години от живота си певицата изкара в забвение, а в последното си интервю не скрива обидата си към чалгаря политик Слави Трифонов.

Мери, както я наричали близките ѝ, се чувствала огорчена от посегателството върху нейното творчество, извършено от Дългия и кохортата му. „Аз бях първата певица, която записа „Йовано, Йованке“ навремето. На мен ми е обидно, че Слави Трифонов включи в репертоара си песента и ми я открадна един вид. Има още един куп случаи с македонски песни, които се изпълняват с грозни, ориенталски аранжименти“, сподели за в. „Вяра“ Кокарешкова, която не получила нито стотинка от Трифонов за това, че си приписал една от песните, на които тя дава живот, за своя.

Макар в последните десетилетия от живота си Мария да се чувства забравена, докато е на върха на славата си, се радва на обожанието не само на народа, но и на първия в държавата. По времето на социализма дори тръгва упоритият слух, че е любовница на Тодор Живков, но самата певица отрича в това да е имало истина. „Той много ме харесваше и ме обичаше, но само като приятел и певица. В нашите среди знаехме, че народната певица от Кюстендил Олга Борисова е близка по тази линия с него, след като почина съпругата му Мара Малеева. Това, че съм била близка на Тато, го твърдят простите народни певици, защото ми завиждат и злобеят. Ако бях интимна с него, щях да имам апартаменти, имоти и коли, а аз нямам“, казваше Кокарешкова.

Родената в Белица певица дълги години бе част от хора на БНР със записи на обичани песни. Името ѝ е свързано и с предаването „Къдрава антена“, което през 60-те години на миналия век превръща радиоизлъчването в спектакъл с публика. Навремето работи с Пенчо Пенчев, Георги Парцалев, Леа Иванова и други звезди на миналия век. Пенсионерските си години изкарва далеч от светската суета и сцената.

Прегледана: 70515

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече