Възрастно семейство дели кофичка кисело мляко и шест яйца за седмица

0

75-годишният Александър Александров и жена му Роза са от Велико Търново и се свързаха с „България Днес“, за да разкажат за тежката съдба, в която са принудени да оцеляват с 255 лв. на месец. Причината за това е, че от Националния осигурителен институт са отказали на възрастния мъж социална пенсия по старост, а друга помощ от държавата не получават. Семейството многократно е изпращало писма до Министерството на труда с молба за помощ, но резултат няма.

„Нямаме пари. Нямаме закуска, нямаме и вечеря. Живеем като в манастир – между 4 стени, само с едно легло и печка на дърва. Срамота е възрастни хора да бъдат оставяни в това положение. Не го заслужаваме“, през сълзи сподели пред „България Днес“ Роза. По думите й със съпруга й се хранят веднъж на ден, а парите им стигат само за хляб. С помощи успяват да си позволят кисело мляко и шест яйца, които делят цяла седмица.

„Празнувахме рождения ден на мъжа ми само с хляб, защото не успяхме да си позволим друго. А на всеки християнски празник обираме коричките. Докога ще живеем така?“, отчаяно пита възрастната жена. Тя сподели, че мизерията е неотлъчна част от тяхното ежедневие в продължение на години. Освен с малката сума, с която живеят, семейството понякога получава подаръци от местните.

Александър празнува рождения си ден само с хляб

Александър празнува рождения си ден само с хляб

„Съседите ни скоро се върнаха от Англия и жената беше така добра да ни подари мобилен телефон. Благодарни сме за добротата, която прояви към нас“, сподели Роза. По думите й все още съществуват добри хора, благодарение на които успяват да оцелеят. А в най-трудните им моменти ги крепи единствено вярата в Господ.

„Никой на този свят не трябва да гладува. Всичко, което прави човек, е пред очите на Бог“, заключи пред вестника възрастната жена.

Макар и с последни сили, възрастното семейство е обнадеждено, че нещата ще се променят и ще дойдат по-добри дни.

Прегледана: 57990

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече