Вдовицата на Андрей Луканов се появи след 13 години в мизерия и недоимък

0

Вдовицата на убития през 1996 г. премиер Андрей Луканов Лилия Герасимова, която е на достолепните 82 години, се появи след повече от 13-годишно изгнание.

През последното десетилетие дори хората от близкото обкръжение на семейството на политика не знаеха къде и как е жена му. Оказва се, че Герасимова продължава да живее в София, но не във фаталното жилище на столичната ул. „Латинка“, пред което Луканов бе разстрелян, тъй като апартаментът отдавна е общинска собственост, а Лилия и децата ѝ са били принудени да го напуснат. В момента тя обитавала по-скромно жилище в отдалечен от центъра квартал на София и покрив споделяла заедно със своята дъщеря Ани. Възрастната жена не разчитала само на пенсията си, за да се издържа, макар да вземала и хубава вдовишка добавка от покойния си мъж, който бе убит преди близо 26 години.

Герасимова се занимава и с писателска дейност, а последната ѝ страст са кулинарните книги. Миналата година тя издаде поредния си том, като преди това въпреки напредналата си възраст се наела да обикаля цялата страна, за да събира автентични български рецепти от старото поколение нашенски домакини, които да отпечата в общ сборник.

Преди години Лилия имаше и своя собствена издателска фирма, в която неин партньор бе дъщеря ѝ. Дружеството обаче от дълго време не носи никакви приходи на семейството. Близо 20 години вдовицата и децата на Луканов бяха на прага на немотията. Частният бизнес на Лилия фалира, синът ѝ Карло се препитаваше като общ работник по строежите, а щерка им се луташе безработна.
Едва през последните няколко месеца роднините на Андрей Луканов са се измъкнали от безпаричието. Преди време вдовицата на покойния премиер се жалваше как с щерка ѝ Анна и внучката ѝ София се къпели на тъмно, за да пестят от сметки за ток. Отскоро обаче дъщеря ѝ не била безработна и се прехранвала като учителка по рисуване.

Синът на Луканов – Карло, който навремето беше крупен бизнесмен, също дълго време имаше финансови трудности и нямаше препитание, а вратите на някогашните верни приятели на покойния му баща бяха все затворени за него. Прехвърлил 50-те обаче, Луканов-младши се взе в ръце и завърши право. На 56 години той издържа изпитите си за адвокат и вече година практикува юридическата професия в столицата.

Прегледана: 63020

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече