Парализираната Ласка Минчева ослепя напълно!

0

Легендата на БНТ Ласка Минчева е загубила напълно зрението си вследствие на тежкия диабет, който има. От няколко месеца насам известната режисьорка била напълно сляпа и единствената връзка с околния свят е слухът й, който също бил отслабнал. Минчева е барикадирана в скромното си жилище в столицата, което не е напускала близа 2 години заради тежкото си състояние. След инсулта, който преживя преди време, Ласка е и парализирана изцяло, не може да извършва елементарни движения и се налага съседки, гледачки и племенникът й Атанас да се редуват на смени, за да й асистират да се храни и да пие вода, пише „Ретро”.

На 12 януари Ласка навърши 80 г., а със здравето го закъса десетилетие преди това. Захарната болест се появила в мига, в който разбрала, че напуска принудително националната телевизия, на която е отдала живота си. „Чух, че съм в списъка на творците, които ще бъдат съкратени. Направо отидох в кабинета на генералния директор и го попитах вярно и е това. Той ми отговори: „Да, но за вас е по-добре, защото вие сте ценни кадри и навсякъде ще ви търсят за работа, пък ще ви и плащат повече”. Докато сляза до първия етаж, ми стана лошо по стълбите, а в кафето стана ясно, че веднага съм качила кръвната захар и тръгнаха проблемите”, разказа преди време режисьорката.

После започва постепенно да губи зрението си. Първата операция на дясното й око била в Окръжна болница, след което тя се ожали: „Като в небрано лозе съм. Виждам всичко все едно през много гъста мъгла. Легнах на операционната, за да ми махнат външните кръвоизливи, но се оказа, че има и вътрешни, под ретината. Докторите бяха шокирани, когато откриха, че зениците ми са изгорели отвътре. В телевизията още преди години е станала белята от лазерите, които уж ползваме за хубаво. Тогава усещах болка в главата, по цяла седмица ме държеше, но не предполагах, че е в очите. Това отражение през годините се засили.”

Ласка направила още една интервенция, но и тя се оказала неуспешна. Зрението й вече било неспасяемо и сега живеела в абсолютен мрак, без да вижда дори силуети, обяснява племенникът й. Дори да се намери иновативно лечение в чужбина, Минчева не може да си го позволи. Заради кредит на покойната й дъщеря Вихра, който след смъртта й майката унаследила, сметките й били под запор от ЧСИ. Дори пенсията й за заслуги от 700 лв. се удържала. Само племенникът й успявал да й осигури средства за лекарства и грижи от своя джоб, както и от дарители.

Прегледана: 69625

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече