Два инсулта и рак погубват първата джаз певица на България!

0

Леа Иванова е първата родна шлагерна и джаз певица, пробила ударно в световния шоубизнес, и то по времето на социализма. 36 години след смъртта ѝ гробът ѝ е застрашен от заличаване, тъй като няма кой да се грижи за него. Вечният дом на знаменитата певица, прославила страната ни в целия свят, е потънал в бурени и шубраци. Оказва се, че никой от живите ѝ колеги не знае къде точно се намира той. Повечето смятали, че била погребана на Алеята на артистите в Централните софийски гробища, но всъщност паметникът ѝ не се намирал там, а в един от по-отдалечените парцели.

Актрисата и водеща в „Преди обед“ Рая Пеева, която изигра Леа в кинолентата, посветена на нея – „Пеещите обувки“, направила опит да открие гроба на певицата. След дълго лутане и компютърна справка с администрацията, успяла да стигне до него и с възмущение установила, че вечният дом на звездата бил в изключително лошо състояние и не бил поддържан от години. Всъщност единственият човек, който посещавал гроба на Леа, била нейната сестра, която обаче също вече е покойница. Ако гробното място системно е неподдържано, има възможност да бъде заличено и предоставено за ползване дори на хора, които не са роднини по никаква линия на погребания там.
Леа издъхва на 63 години през 1986-а, след като получава два тежки инсулта, а след това ѝ откриват и рак.

Първият мозъчен удар я сполита през 1976 г., но въпреки него тя продължава да пее. За втори път е покосена от инсулт през 1983-та. След него тялото ѝ е парализирано наполовина. Трудно движела левия си крак, а лявата ѝ ръка, която завинаги останала напълно неподвижна, прикривала с шалове. По-драматичен за нея обаче бил фактът, че след втория удар загубила гласа и чувството си за ритъм. Въпреки това не се отказала от музиката. Упоритостта и твърдият ѝ характер направили чудеса. В продължение на няколко години тя се учила да ходи и да пее. Болестта не само не успяла да я спре, но и белязала със свой творчески почерк късните години на кариерата ѝ. В последните си записи Леа Иванова пее на полуречитатив. Заради загубата на чувство за ритъм тя вече не можела да пее суинг. Съпругът ѝ, композиторът Еди Казасян, обаче пишел песни специално за нея, които тя можела да изпълни.

Месеци преди да издъхне, звездата се разболява и от рак. „Тя губеше сили, но не и дух“, казва тогава Еди. В последните часове от живота си Леа пожелава да види запис от тв шоу на Хачо Бояджиев с нейно участие, докато лежи в „Пирогов“. При вида на публиката и аплодисментите намира сили да промълви: „Аз съм щастлив човек“, и издъхва. Заедно с любимия ѝ мъж нямат щастието да имат свои деца. Тежко тя преживява авантюрите му с други жени, една от които му ражда дори наследник, но въпреки това не го оставя и го обича до последно. Еди умира през 2004 г.

Прегледана: 57105

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече