Кошницата на българина поскъпва, а той става все по-беден

0

Малката кошница на българина продължава да поскъпва. За последните 12 месеца индексът на потребителските цени се повишава с 4,6%, а ръстът на цените в малката потребителска кошница е 7,4%.

“Българите сме устойчиви на всякакви трусове. Надяваме се цените и покачването им да бъде не толкова осезаемо, колкото в последните месеци. Виждаме едно уравновесяване на пазара и плавно покачване на цените. Трудно ще се справим, предвид това, че идва отоплителният сезон – през този период разходите на всяко едно семейство се увеличават многократно”, каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Той припомни, че

“Освен хляба, абсолютно всички други масови продукти, които влизат в потребителската кошница на българина – млечните продукти, месните продукти, са повишени. Често се казва, че това е благодарение на войната в Украйна. Да, има основание заради зърното, което се изнася от Русия и Украйна, но ние сме производител на тези стоки и при едно добро управление на зърното може да достигнем доста по-добра цена”, допълни Майорски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Попитан дали българите са започнали да купуват по-евтини продукти, за да оцелеят, той отговори: “Голяма част от потребителите имат различно потребление. Някои от тях намалиха количеството, за да консумират по-добро качество, но други нямат такъв избор и

намаляват качеството, за да осигурят обема,

който е необходим за едно семейство. И става въпрос както за месото, така и за млечните продукти.”

По думите му има осезаемо покачване в цените на млечните продукти и може да се очаква да намалим с цели 20% разходите си за храна.

“Намаленото потребление на храна ще доведе до неползотворна среда за пребиваване. Войната в Украйна не е оправдание, ние сме едни от големите производители, или поне може да покрием 100% вътрешния си пазар. Според нас войната е чисто спекулативно, но тя се използва в целия свят. Инфлацията в Европа е от 8 до 10%, а у нас надвишава тези норми”, поясни председателят на АЗП.

Прегледана: 54120

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече