Родители бият и връзват деца

0

Намереното 12-годишно сирийче със следи от побой и завързано породи смесени чувства. От една страна, позитивни заради щастливата развръзка и неговото откриване. Но и негативни заради жестокото отношение към едно дете. Зловещ сценарий, който се случва неведнъж у нас.
Сигналът за сирийчето, което изчезна в село Болярино, е подаден от майката към 12 часа, пет часа след като е видяно за последно. 12-годишното момиче е намерено в къща, завързано с бинтове, в шок и със следи от насилие, но вън от опасност за живота. Една от версиите на разследването е отвличане.

Къщата, в която живее сирийското семейство в Болярино

Къщата, в която живее сирийското семейство в Болярино
Семейството живее от юни месец в Болярино, регистрирани са, имат шест деца, едно от които е на годинка. Майката гледа децата, а бащата работи като строител в София. Децата не посещават училище, защото не знаят български език, а 12-годишното момиче е излизало от вкъщи най-рядко, казват местните хора.
Случаите на връзвани и жестоко измъчвани деца у нас никак не са малко.

От години е практиката в Сливенската многопрофилна болница да връзват деца

От години е практиката в Сливенската многопрофилна болница да връзват деца
През 2020 година в Провадия „далновидна“ леля връзва племенницата си с верига за леглото. 14-годишното момиче е отглеждано от своята родственица като приемен родител. За случая се разбира в края на юни 2020-а, когато момичето успява да изхлузи веригата от крака на леглото и прекарва нощта в двора на гимназията, в която учи. Според обясненията й то бягало, за да извършва кражби. Само за последните дни успяло да избяга от дома на леля си повече от 20 пъти. С помощта на МВР тя е откривана при предишните си бягства от къщи и връщана обратно.
Аналогичен случай има и в Дома за настаняване от семеен тип в Мездра. 9-годишно момче е прието в „Пирогов“ с наранявания по ръцете, причинени от стягане. С много усилия лекарите спасяват пръстите му от ампутация. Детето е завързано към легло предишната вечер от друг обитател – на 21 години, съобщава директорът на дома Полина Александрова, в който живеят 14 деца и пълнолетни с увреждания. Двете дежурни възпитателки, допуснали инцидента, ще бъдат наказани с дисциплинарно уволнение, обещава след инцидента Александрова.
Друга драма също шокира със своята жестокост. 23-годишна нашенка, майка на три непълнолетни лица, е арестувана за насилие над 3-годишното си отроче, открито вързано в мазето на изоставена къща в Гърция. Инцидентът става навръх Разпети петък през 2016-а. 3-годишното момченце е намерено вързано голо, мръсно, с кървящи рани и следи от гасени цигари по тялото. Полицаите викат линейка и освобождават детето, което е настанено в болница. Бараката, в която живеело семейството, се намира в двора на изоставен склад на 1 км от пътя Немеа-Скутинис в Гърция. При ареста на 23-годишната българка тя посочва, че завързали момченцето, защото било палаво, а с мъжа й трябвало да отидат в Нафлио, за да търсят работа.
Не по-малък ужас преживява 5-годишно момченце в град Съединение. След анонимен сигнал ченгета пристигат на адреса на семейството. На двора униформените заварили голо и босо момченцето, завързано за метален стълб. Бащата обяснил, че оставил там сина си за наказание преди два часа, след като го набил с пръчка.
Срещу 54-годишния мъж е повдигнато обвинение за малтретиране. Биячът е известен на полицаите за кражба, заради която изтърпява пробация.
Сигнали за връзвани бебета в Сливенската многопрофилна болница валят от години от разтревожени майки. Те разказват, че масово пеленачетата стоят така вързани почти 24 часа. Дори и да са със запушени нослета и давещи се от плач, дежурните сестри не обръщали особено внимание и не давали на майките да се намесят.
Връзването на бебета се прави единствено и само в тяхна полза, за да не се наранят при вливането на лекарства, твърдят от лечебното заведение. Проверка на Държавната агенция за закрила на дето след множеството сигнали показва друго – при лечение на деца без придружител се използва връзването на крайниците на децата в разрез с правилата на лечебното заведение. Един от изводите на инспекцията сочи, че е „прилагано нехуманно имобилизиране на деца“. Дали пък чиновниците нямат нужда от едно здраво хуманно мобилизиране?!

Прегледана: 52575

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече