Анахид Тачева не прежали сина си

0

Една от най-известните говорителки на Българската национална телевизия Анахид Тачева издъхна на 82-годишна възраст. Тя ще бъде изпратена от роднини, близки и приятели в сряда в столичния храм „Св. Седмочисленици”.


В последните години здравето на тв легендата бе сериозно разклатено. Тя страдаше от прогресивна деменция и губеше паметта си. Заболяването отключила след внезапната загуба на сина си Митко Цонев, който издъхна през 2016 г. от масивен инсулт едва на 57-годишна възраст. После пък сестра му Теодора направи опит за самоубийство след тежка депресия и бе между живота и смъртта в продължение на дни в „Пирогов”. Тогава Анахид, която бе емигрирала в Щатите, се наложи да се върне у нас, за да поеме грижите около едното от децата на Теодора, което социалните служби настаниха в приемен дом.

Тежките лични драми и преживеният стрес били причината легендата на БНТ да развие пагубна деменция, като лечението й до последно било при най-добрите лекари в Америка, където тя живееше заедно с най-малката си дъщеря, кръстена на нея.


Анахид Мелкон Тавитян е родена на 15 октомври 1940 година в София. Веднага, след като завършва гимназия през 1958 г. се омъжва за актьора Коста Цонев. Първородното им дете е журналистът Димитър Цонев. След това се ражда и дъщеря им Теодора. През 1962 г. Тачева печели конкурса на БНТ и оттогава дълги години е говорителка на първа програма на националната телевизия. След като се развежда за втори път с Коста Цонев, красивата говорителка се омъжва за бизнесмена Васил Тачев и се ражда дъщеря им Анахид.


След смъртта на Димитър Цонев, Анахид Тачева замина при семейството на по-малката си дъщеря в САЩ.

Анахид Тачева започва кариерата си в телевизията едва на 22 години, когато печели конкурс на Българската национална телевизия. Тя бързо се превръща в най-известната говорителка в националния ефир. Красавицата чува как Никола Филипов обявява конкурса за говорители, когато вече живее с първия си съпруг – актьора Коста Цонев. Тогава тя подава документите си в радио “София”, където е първият тур. „Когато Коста се прибра вкъщи, му казах, че ще кандидатствам. А той ми отговори: “Ами, да. Гласът ти не е лош, може да пробваш”, разказва след години Анахид. 

Двамата се запознават, още когато тя е ученичка. 17-годишна, вече е модел и участва в ревюта. По това време в столичната зала “България” се организират балове със специални шоупрограми. Хачо Бояджиев е техен режисьор, оркестърът на Вили Казасян свири, а участници са най-известните хумористи – Нейчо Попов, Енчо Багаров, Милчо Червенков. В една от вечерите там е и Коста Цонев. На подиума излиза Анахид, облечена в красива червена рокля, от горе до долу с малки черни копчета, с яка от кадифе. „Ау, какво хубаво момиче. Ау, и каква хубава рокля. Обаче сега, ако трябва тези всички копчета едно по едно да ги разкопчавам, абе доста време ще ми отнеме”, чува тя да казва Коста Цонев. Същата вечер той я кани да танцуват валс и не след дълго стават неразделни.

На сватбата с Коста Цонев


С двете си деца


Прегледана: 56310

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече