Над 10 милиона евро кръвнина искат роднините на жертвите на румънския автобус-ковчег

0

Над 10 милиона евро кръвнина са поискали семействата на загинали в катастрофата на румънски автобус край Търново, в която загинаха четирима, а петима пътници получиха тежки травми. Това стана ясно на разпоредителното заседание по делото в Окръжния съд във Велико Търново.

То обаче бе отложено за януари, тъй като двама от ранените в мелето и наследниците на един от загиналите не бяха редовно призовани, а това е съществена процесуална пречка за даване ход на делото.

Най-сериозна сума за морални вреди и имуществени щети – над 8 милиона евро, предявиха близките на загиналата румънка Елена Чапота. Само за детето й, останало без майка, румънските адвокати поискаха 5 милиона евро и по 1000 евро на месец пенсия за издръжка. По 1 милион пък са исковете за майката на жертвата и двамата й братя.

Наследниците на стюардесата в катастрофиралия автобус Николета Лоредана Матара оцениха загубата си на 2 млн. евро, а матиралните вреди бяха посочени в леи.

За 50 хиляди евро морални вреди претендира и един от тежко ранените – Мариуш Аритена. Сумата за морални и имуществени щети срещу шофьора Дженгиз Джан и застрахователната компания, която трябва да бъде привлечена като граждански ответник тепърва ще нараства още.

Произшествието стана в нощта на Преображение на пътя Велико Търново – Русе между селата Поликраище и Куцина. Тогава автобус с 34 пътници и двама шофьори се връщал към северната ни съседка след екскурзия в Истанбул. Внезапно летящият с висока скорост рейс се отклонил в дясно, първо помел спряла на отбивка кола с включени фарове, а след това се разбил с дясната си част в крайпътно дърво и спрял след още 140 м. Зад волана бил 35-годишният турчин Дженгиз Джан.

Прегледана: 54260

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече